Jön a mezőgazdasági drónok új generációja: magasra tette a lécet a nagy kínai gyártó

Jön a mezőgazdasági drónok új generációja: magasra tette a lécet a nagy kínai gyártó

Piacra dobta a DJI az AGRAS T20 névre keresztelt okos permetező drónját. A gyártó a gépet úgy alkotta meg, hogy az a legnehezebb környezetben is képes legyen dolgozni. A drón egyebek mellett automatikus repüléstervezésre és terepérzékelésre alkalmas radarokkal lett felszerelve, meghosszabbították a repülési idejét, megnövelték a teherbíró kapacitását és egyéb hasznos funkciókkal is ellátták.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A DJI AGRAS T20 legfeljebb 20 kilogramm hasznos tömeget tud szállítani. A gyártó szerint a kijuttató fúvókákat elhelyezkedését úgy oldották meg, hogy 20%-os javulást értek el vele a cseppméretek egységesítése terén. A drón az elmondások szerint 7 méter széles sávban képes permetezni, írta meg a Future Farming.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az AGRAS T20 8 fúvókával és hozzájuk tartozó nagy teljesítményű pumpákkal, amelyek akár percenként 6 liternyi folyékony növényvédő szert tudnak kijuttatni. Az új tervezésű négycsatornás elektromágneses áramlásmérő a négy szállító tömlőt tud egyenként figyelni és kontrollálni, ezáltal biztosítva minden fúvókánál a hatékony kijuttatást.

Az új permetező drónt a DJI a minden irányba érzékelő digitális radarrendszerrel (Omnidirectional Digital Radar system) szerelte fel, amelynek segítségével a drón érzékeli a horizontális irányokból felmerülő akadályokat. Miközben a különféle terepek fölött átrepül, az AGRAS T20-as automatikusan megkerüli az elé kerülő tereptárgyat. A radarrendszernek köszönhetően a drón a nehezebb környezetekhez is képes alkalmazkodni. A gép por- és vízálló, IP67-es besorolású, és az sem zavarja, ha tisztításkor ráfröccsen a víz.

A beépített RTK rendszer centiméter szintű pozicionálást tesz lehetővé, valamint a térképen a kitüntetett pontok hasonló pontosságú rögzítését. A drónon emellett helyt kap egy valós idejű képrögzítést lehetővé tevő FPV kamera és két fényszóró is, amellyel a felhasználók még gyengébb látási viszonyok esetén is használható képeket készíthetnek a drón által látottakról.

A DJI szerint a moduláris tervezésnek köszönhetően az AGRAS T20-as pillanatok alatt összeállítható, de ugyanennyi idő kell az összecsukásához is. A permetlétartály és az akkumulátor cserélhető, ami tovább csökkenti az állásidőt.

A gyártó elmondta, hogy az új, progamozható DJI AGRAS Smart Controller 2.0-nak, valamint a DJI AGRAS mobilos alkalmazásnak köszönhetően a felhasználói felület zökkenőmentesen és könnyedén kezelhető. Emellett az okos kontrollerhez jár egy 5,5 col (13,97 centiméter) képátmérőjű kijelző is, amely akkor is tökéletesen látható, ha közvetlenül éri a napfény. A DJI elmondta, hogy a kontrollerhez tartozik egy külső akkumulátor csomag is, amellyel kétszer olyan hosszú ideig üzemképes, mint más távirányítók.

A DJI elmondta azt is, hogy a drón tervezése során külön tekintettel voltak arra, hogy a gép képesek legyen a növények egészségének megfigyelésére és különféle kezelési eljárások megalkotására. A P4 Multispectral érzékelőt használva a drón kezelői közelebbről is megvizsgálhatják a célterületeket, és multispektrális táblázatokat készíthetnek róluk, amelyek alapján megtervezhetik a növénytermesztés és a növényvédelem lépéseit.

A drón emellett 3D-s repülési útvonaltervezővel (3D Flight Route Planning) is rendelkezik, amelynek segítségével könnyedén navigálja át magát a nehezebb terepeken is. A Phantom 4 RTK rendszernek köszönhetően a drón kezelői letapogathatják és térképre vihetik a kijelölt célterületeket, ami sokkal könnyebbé teszi a földeken található furcsaságok azonosítását. Az Orchard mode 3.0 alkalmazásával a drón automatikusan frissíti a repülési útvonalát, és miután letapogatta az egyes fákat, azok alakjait azonnal felviszi a térképére. Ezután a drón kezelője hatékony permetezést eszközölhet a növények alakjának ismeretében.

(Címlapkép forrása: DJI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14