Az 5G mezőgazdasági felhasználását kutatják majd Mosonmagyaróváron

Az 5G mezőgazdasági felhasználását kutatják majd Mosonmagyaróváron

agrarszektor.hu
5G Kiválósági Központ létesül, amelynek egyik fő helyszínén a mezőgazdasági felhasználásokkal foglalkoznak majd. A digitális fejlesztési központ célja az ipari és egyetemi szereplők együttműködésének megteremtése, valamint a műszaki szakember-utánpótlás biztosítása, derült ki hétfőn az 5G Koalíció által szervezet konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az 5G Koalíció által szervezett konferencián Palkovics László innovációs és technológiai miniszter rámutatott: az 5G technológia az élet számos területére kihat, a közlekedéstől az agráriumon át a logisztikáig, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Azok az országok, amelyek nem élnek az ebben rejlő lehetőségekkel, elveszítik versenyképességüket, ezért is fontosak Magyarország e téren tett folyamatos erőfeszítései, valamint az 5G Koalíció keretében zajló közös munka, mondta a miniszter.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy új távlatokat nyithat a győri Széchenyi Egyetemmel együttműködésben induló 5G Kiválósági Központ, amely egészségügyi és környezeti kutatásokat is koordinál majd, kereskedelmi pilotprojekteket alakít ki, valamint a precíziós mezőgazdaságra és a dróntechnológiákra fókuszál. A digitális fejlesztési központ célja az ipari és egyetemi szereplők együttműködésének megteremtése, valamint a műszaki szakember-utánpótlás biztosítása.

Az 5G Kiválósági Központ tevékenysége több helyszínen zajlik majd. Győrben az intelligens közlekedés, valamint a 3D és AR alapú munkavégzés lesz középpontban, míg Budapesten a drónos képfeldolgozás, Zalaegerszegen az 5G környezetben tesztelt önvezetés, Mosonmagyaróváron pedig a mezőgazdasági felhasználások.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője elmondta, hogy az 5G kiemelten fontos téma, ezért a tudatosítás mellett az állam feladata, hogy finanszírozza a releváns egészségügyi és környezeti kutatásokat. Ezen túl elsősorban a jogi akadálymentesítés, míg a fogyasztóvédelem terén a tisztességtelen piaci magatartás szabályozása követel meg fokozott állami szerepvállalást. Az olyan pilotprogramok pedig, mint a precíziós mezőgazdaság tesztüzemeként működő Mezőhegyesi Mintabirtok, valós környezetben teszik lehetővé az 5G-ben rejlő potenciál kiaknázását, fejtette ki Gál András Levente.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?