A Google anyacége is beszáll az agrárbizniszbe: igazi szuperrobottal törnek be a piacra

A Google anyacége is beszáll az agrárbizniszbe: igazi szuperrobottal törnek be a piacra

Mezőgazdasági robotot fejleszt az Alphabet Inc., amely a Google anyacége. A Mineral névre keresztelt robot a szántóföldi növényeket fogja vizsgálni, amelynek során a tervek szerint rengeteg, a mezőgazdaság számára fontos adatot fog generálni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Alphabet nagy problémákra, technológiai áttörésekkel radikális megoldásokat kereső, egyszerűen csak X nevet viselő, kutatás-fejlesztéssel foglalkozó vállalkozása a napokban rántotta le a leplet a következő nagy projektjéről, írta meg a TheCrunch. Ez pedig egy olyan kerekeken gördülő robot lesz, ami az ültetvényeken a növények között haladva képes mindet megvizsgálni, és ezekről adatokat gyűjteni. A korábban csak "számítási mezőgazdasági projekt" néven futó terv a Mineral nevet kapta, de ez nem valami kód, nincs mögötte semmiféle rejtett jelentés. Egyszerűen csak arról van szól, hogy a fejlesztő csapat szerint az ásványok kifejezetten hasznosak a mezőgazdaság számára.

A projekt bejelentése meglehetősen diszkrét volt, az X labs csak egy blogbejegyzésben és egy átszerkesztett weboldalon adta hírül annak elindítását. A Mineral jelenleg még nagyon kísérleti fázisban van. A fejlesztők elárulták, hogy az ötlet akkor született, amikor a csapat látta, hogy a mezőgazdaság digitalizálására irányuló erőfeszítések nem értek el akkora sikert, mint várták, miközben a fenntartható élelmiszer-termelés jelentősége évről évre növekszik.

Ezek az új adatfolyamok vagy teljesen maguk alá temetik az embert, vagy nem fogják át a mezőgazdaság összetettségét, emiatt sokan visszatérnek olyan régi módszerekhez, mint a hagyományok, a szokások és a megérzések

- írta Elliott Grant, a Mineral projekt vezetője.

A szakember szerint a mezőgazdaságnak átfogó és hozzáférhető megoldásokra van szüksége. Ahogy a Google is azzal a gondolattal kezdődött eredetileg, hogy indexelni kellene az egész internetet, és ezeket az információkat rendszerezni, Grant és csapata elképzelték, mennyi mindenre lenne képes a mezőgazdaság, ha egy tábla minden növényét egyedileg fel lehetne mérni és ezt a tudást lehetséges lenne rendszerezni.

A Mineral csapata ennek a célnak az elérése érdekében döntött egy növényvizsgáló kisgép megalkotása mellett. A gép intelligensen és fáradhatatlanul járná a földeket, és szünet nélkül végezné a fárasztó felmérési és adatfelvételi munkákat. Ha a termesztők egyenként, minden növényükről megbízható adatokkal rendelkeznek, úgy könnyebb hasonló szinten döntéseket hozniuk az esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatosan. A Mineral projekt egyelőre még nagyon az elején tart, a bejelentésen kívül nincs sok bizonyosság a robotot illetően.

(Címlapkép forrása: Alphabet Inc.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?