Jó hír a vásárlóknak: megfizethető árú robottraktorokat állított elő a japán gyártó

agrarszektor.hu
A Yanmar traktorgyártó folytatja a közönséges traktorok átalakítását robottá. Mostanra már ötven átalakított automata egysége működik Japánban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nem új hír, hogy a Yanmar a vezető nélküli, önvezető traktorokra fókuszál. A gyártó a hannoveri Agritechnica kiállításon mutatta be az európai nagyközönségnek a projekt jelenlegi állását. Az úgynevezett “robottraktort" a Yanmar standjánál lehetett megtekinteni, és már messziről felismerhető volt a tetejére szerelt nagy antennáról és az előtte helyet kapó kamerákról.

"A mezőgazdaság legfrissebb innovációiról is szó lesz a siófoki Agrárszektor Konferencián. Tekintse meg a programot és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!"

Ami különlegessé teszi a projektet, hogy mindössze 20%-nyi felárért bárki átalakíttathatja a 113 lóerős Yanmar YT5113A típusú traktorát önvezető robottá. Ez pedig egy mindösszesen 10.000 eurós (3,3 millió forintos) befektetést jelent, amivel a robot hirtelen az átlagos gazdák számára is elérhetővé vált.

Yujiro Hongyo, a Yanmar munkatársa elmondta a kiállításon, hogy a robo traktorokból Japánban 50 egység már munkába is állt. Ezek többsége a rizstermesztés egyszerűbb feladatait végzi, mint például a vetés vagy a kultivátorozás.

A Yanmar a robottraktornak két verzióját készítette el. Az első teljesen egyedül hajtja végre a kapott, egyértelműen megfogalmazott feladatokat, amelyeket a gazda betáplált a traktor beépített tabletjébe. A második verzió inkább afféle követőként viselkedik, amely egy másik traktor nyomában jár, és ugyanazt a munkát végzi el még egyszer. Ezáltal egy operátor két traktort is vezethet egyidejűleg.

Az átalakítás során az alap traktor egy GPS vevőegységet kapott, valamint 4 szenzort, ami a környezetet pásztázza, és ha bármi akadályt, embert vagy állatot érzékel, automatikusan megállítja a traktort. Ezekből a szenzorokból kettő lézeres kamera, kettő pedig ultrahangos távolságérzékelő szenzor, amelyek a traktor vezetőfülkéjének ajtaja magasságában kaptak helyet.

A Japánban üzemelő egységek mellett Dél-Koreában és Thaiföldön is találkozhatunk már működő, önvezetővé tett traktorokkal. Az még nem világos, hogy ezek mikor válnak elérhetővé a világ többi táján. Európában például a nagyobb Yanmar traktorok nem, vagy még nem felelnek meg a haszongépjárművekre megszabott kibocsátási követelményeknek.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?