Lassan egy kisiskolás is képes lesz traktort vezetni? Új technológia hódít a földeken

A precíziós technológia egyik nagy előnye, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján úgy dolgozik, ahogy előtte a felhasználó beprogramozta. Ezt kihasználva egy újszerű és sokak számára elképzelhetetlen dologgal rukkolt elő a bajai AgropPilot Kft., amely június közepétől a japán Topcon termékek kizárólagos hazai forgalmazója lesz. A cégnél ugyanis elérhető lett egy új precíziós funkció, az automatikus táblavégi forduló, amelynek a lényege, hogy a traktor, a kombájn vagy az önjáró permetező önmagát fordítja meg a tábla végénél, majd halad tovább a szántóföldön. Meddig tarthat vajon a digitális forradalom a mezőgazdaságban? Lehet, hogy lassan már gépkezelőre sem lesz szükség, olyan szinten automatizált lesz minden eszköz?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megállíthatatlan a precíziós eszközök terjedése és fejlesztése a mezőgazdaságban, a bajai AgroPilot Kft. - amely június közepétől a Topcon termékek kizárólagos hazai forgalmazója lesz - ugyanis egy szinte lehetetlennek tűnő funkcióval, az automatikus táblavégi fordulóval bővítette kínálatát. Az új funkció során a rendszer kiszámítja a paraméterezésnek megfelelő ideális fordulási útvonalat, a fordulási irány megváltoztatása pedig mindössze egy gombnyomás a munkaképernyőn. Ha mindez még nem lenne elég a gépkezelő maga tudja beállítani, hogy hányadik sorra forduljon a rendszer, ami akár menet közben is módosítható.

Az automatikus táblavégi forduló egy komoly kényelmi funkciót jelenthet a gazdák számára, hiszen sokkal pihentetőbb egy nagyrészben automatizált rendszerben dolgozni, így a felhasználó termelékenysége és hatékonysága is nőhet. Másrészről, a precízen kalkulált fordulások következtében a gép minden egyes fordulóban pontosan a kívánt helyre érkezik, így már a sor kezdeténél sem lesz kihagyás, vagy ráfedés. A funkció használatával nem csak időt és üzemanyagot, de gép amortizációt is megtakaríthat a gazda. Jelenleg olyan gyorsan terjed a precíziós technológia és a digitalizáció a mezőgazdaságban, hogy lassan már szinte minden eszköz automatizált lesz. Felmerülhet tehát a kérdés, hogy meddig lesz még szükség gépkezelőre, hiszen ha tartósan megmarad a most jellemző munkaerőpiaci trend, és nem sikerül betölteni az állásokat, akkor a piaci kereslet még jobban indokolttá teszi majd a technológiai fejlődést.

A precíziós technológiának nagy előnye, így az automatikus táblavégi fordulónak is, hogy a nap 24 órájában, a hét minden napján úgy dolgozik, ahogy előtte a felhasználó beprogramozta. Nem fárad el, nem zavarják a rossz látási viszonyok, így minden munkaműveletet a megfelelő időben és munkaminőségben lehet elvégezni. Amennyiben például a tikkasztó hőség nem teszi lehetővé a nappali permetezést, az akár 2 centiméter pontosságú automata kormányzás - főleg automatizált fordulással kiegészítve - éjszaka is a nappalival megegyező munkaminőséget és területteljesítményt biztosít és egyben tehermentesíti a gépkezelőt is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?