Bajban lesznek a németek? - Brutális visszaesés jön a mezőgépgyártásban

agrarszektor.hu
Megkongatták a vészharangot Németországban. Az ipari szektor 220 milliárd eurós, brutális visszaeséssel számolhat egy évtizeden belül, ha nem használják ki még jobban a digitális technológiában rejlő lehetőségeket. A mezőgépgyártás területén pangó piac és alacsony terményárak mellett kellene még többet költeni kutatás-fejlesztésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akár 220 milliárd euróval is visszaeshet Németország ipari szektora 2025-re, ha a cégek nem használják ki a digitális technológiában rejlő lehetőségeket, és hatékonyságban, versenyképességben lemaradnak amerikai és ázsiai konkurenseikhez képest.

Bármilyen meglepő, a német tömeggyártás még mindig inkább a 19. századi felfogást viszi tovább (főleg kis- és középvállalati szinten), ezért a kormányzat komolyan ösztönzi a robotizálás, automatizálás, a modern informatikai megoldások elterjedését.

A tét nagy, hiszen az említett 220 milliárd euró Magyarország négyévi működését fedezné, Németország tehát ennyit bukhat pár esztendő leforgása alatt. A versenyképesség javítása már a mezőgépgyártás területén is elindult.

Az egy évszázada fennálló, máig családi tulajdonban lévő Claas Csoport például egy évtized alatt megduplázta kutatás-fejlesztési kiadásait, amely tavaly már megközelítette a 203 millió eurót.

A szenzorok, kamerák, GPS-alapú rendszerek és speciális szoftverek ma már az átlagos felszereltségű eszközeiken is megjelennek.

A traktorok, kombájnok, munkagépek "túlelektronizálása" ugyanakkor nem minden gazdálkodó tetszését nyerte el. Nagyobb az eszközök meghibásodásának lehetősége, drágább a javítás és a szerviz, ráadásul a tulajdonos legfeljebb a karbantartást tudja egymaga elvégezni, komolyabb szerelési munkákhoz már kénytelen szakembert hívni. Ez természetesen pluszköltséggel jár, ugyanakkor a korszerűen felszerelt gépekkel megvalósítható precíziós gazdálkodás révén jelentős megtakarítás érhető el munkaidőben, inputanyagban, így a kiadások megtérülhetnek.

A 21. században elindult az Ipar 4.0, vagyis javában zajlik a negyedik ipari forradalom, amely a mezőgépgyártást is elérte. Nem a legjobb pillanatban, hiszen a gyártócégeknek úgy kellene növelniük K+F kiadásaikat, hogy a gépeladások évek óta stagnálnak, sőt visszaesnek, és a termelőket még az alacsony terményárak is sújtják. A Claas Csoport is úgy próbál az innovációs élmezőnyben maradni, hogy a tavalyi bevétele bő 5 százalékkal esett vissza 2015-höz képest, így 3,6 milliárd eurót tett ki, 200 millióval kevesebbet a korábbi évhez képest.

Az egyetlen út az előremenekülés, vagyis a modern technológiák segítségével fenntartani a versenyképességet. A turbináktól a vonatokig rengeteg eszközt gyártó Siemens ambergi üzemében például már a gyártás 75 százaléka automatizált. A gyár 1989-es megnyitása óta a termelés a 9-szeresére nőtt, miközben az 1300 fős alkalmazotti létszám lényegében nem változott.

A mezőgépgyártás környékén is tevékenykedő Bosch 2020-ig egymilliárd eurót kíván megtakarítani, illetve plusz egymilliárdos bevételt akar szerezni az új technológiák meghonosításával. Stuttgart melletti gyárukban a robotok már az emberekkel együttműködve dolgoznak, és a kooperáció már eddig is jelentős termelékenység-növekedést eredményezett. Az ember-robot együttműködés kritikus terület, a Bosch gyárban a balesetek megelőzésére különböző módszereket dolgoztak ki: amikor a robotok egyedül vannak, villámgyorsan dolgoznak, ám ha egy "humán" alkalmazott fél méteren belülre kerül, a munkasebességüket az ötödére csökkentik. Az ilyen megoldások révén egy-két évtizeden belül nemcsak az eddigi munkakultúra alakul majd át, de a javak előállítása is minden eddiginél gazdaságosabbá válhat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?