Mindörökké MTZ: még mindig a fehérorosz traktorral nyomulnak a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Meglódult a magyar traktorpiac az év elején, januárban például csaknem kétszer annyi erőgépet adtak el, mint egy évvel korábban. Alighanem sok gazdálkodó belátta, hogy a közeljövőben már aligha számíthatnak pályázati támogatásokra, a beszerzéseket viszont nem halogathatták tovább. Jól jártak a lízingcégek, amelyek az olcsó (3-4 százalékos kamatozású) hitelekkel nagyot kaszáltak 2017 első negyedévében. Az év első hónapjában - 45 százalékos piaci részesedéssel - tarolt az MTZ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén januárban 333 darab traktor talált gazdára Magyarországon, ami 88 százalékos emelkedést jelent 2016 első hónapjához képest. A nagy nyertes az MTZ, a közkedvelt fehérorosz márkából 148 darabot értékesítettek januárban, ami közel 45 százalékos piaci részesedést jelent. Az előző év azonos időszakához képest bő 100-zal növelték eladásaikat, hiszen 2016 januárjában csupán 46 MTZ-t sikerült értékesíteni - derül ki a Datahouse statisztikáiból.

A gazdák tavaly türelmesen várták a támogatásokat, ám azok csak nem jelentek meg, így amikor nyilvánvalóvá vált, hogy traktorokra nem lehet pályázati pénzt szerezni, már nem halogatták tovább a beszerzést - világította meg a januári gépeladási rekord hátterét Dukát Sándor, az MTZ-k forgalmazásával is foglalkozó Agro-Roll 96 Kft. ügyvezető igazgatója. Bizonyos kertészeti gépek, illetve az állattartó telepek korszerűsítése révén beszerzett traktorok kivételével 2016-ban valóban alig lehetett erőgép-beszerzésre támogatást kapni.

A mezőgazdasági termelők jelentős része nem a készpénzes fizetést választotta a beszerzéskor, így a lízingcégek kaszáltak nagyot a megélénkült piacon. Továbbra is tele vannak munkával, ami nem csoda, hiszen még mindig sokakat vonzanak a forint alapú, alacsony (3-4 százalékos) kamatozású olcsó hitelek. Ezek különösen azután váltak népszerűvé, hogy tavaly kifutott a 2,5 százalékos kamatra pénzkölcsönt nyújtó Növekedési Hitelprogram (NHP). Akik még "megcsípték" annak a legvégét, azok feltehetőleg szintén 2017 elején vásároltak maguknak traktort, és ezzel javították az eladási statisztikákat.

A felpörgő piac egyik haszonélvezője kétségkívül az MTZ. Ugyanakkor nincs tipikus vásárlója a fehérorosz gépeknek - cáfol meg egy sztereotípiát Dukát Sándor, aki szerint egyéni kisgazdaságok éppúgy vásárolják a márkát egyetlen traktornak, mint a nagygazdaságok kiegészítő gépnek, pótkocsizásra, állattartó telephelyekre, rakodásra vagy vegyszer-kihordásra.

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától?

Ha élőben akar traktorokat nézegetni és választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A januári toplista második helyén a John Deere végzett (35 eladással), a képzeletbeli dobogó alsó fokát pedig a New Holand szerezte meg (24). A viszonylag alacsony forgalmazási számok miatt a mezőny többi része meglehetősen sűrű: a negyedik Fendtet (22) a kertészeti pályázatokból profitáló Antonio Carraro (17), valamint a Zetor (12), a Claas (10), a Deutz-Fahr (10), a Massey Ferguson (9) és a Landini (8) követi a Top 10-ben.

A John Deere előretörése akkor sem nevezhető meglepőnek, ha tudjuk, hogy viszonylag drága márkáról van szó. Az utóbbi években ugyanakkor jelentősen kibővült a zöld-sárga amerikai traktorok kereskedelmével foglalkozó hazai cégek köre, és az sem elhanyagolható, hogy közéjük tartozik a legnagyobb agrárintegrátor, a KITE is. Alighanem előnyt jelentett a John Deere számára, hogy az OTP Csoporthoz tartozó Merkantil Banknak volt a legnagyobb hitelkerete az NHP esetében (majdnem annyi, mint az összes többi pénzintézetnek együttvéve), márpedig a bank éppúgy a milliárdos Csányi Sándor  OTP elnök-vezérigazgató érdekkörébe tartozik, mint a nádudvari KITE.

Az MTZ kétségtelen sikerét és töretlen népszerűségét leginkább az olcsó fenntarthatóságának, könnyű szerelhetőségének köszönheti. Az egész motort fel lehet újítani például 100 000 forintból. Sok idős gazdálkodó ehhez a technikához szokott hozzá a hajdani tsz-ekben, és az is előnyt jelent, hogy a nálunk gyártott munkagépek többsége tökéletesen illeszkedik ezekhez a traktorokhoz.

Az első - akkor még szovjet gyártmányú - MTZ erőgépek 1958-ban jelentek meg a magyar földeken, bár hosszú ideig csak a termelőszövetkezetek és állami gazdaságok juthattak hozzá. Technikai színvonalban a Minszkben előállított traktorok nem múlták felül a magyar Dutrákat, Rábákat, viszont nagyon olcsóak voltak, mert konzervért, zöldségért, gyümölcsért cserébe kaptuk őket a Szovjetuniótól. Hat évtized alatt nagyjából 130 ezer MTZ/Belarus traktort értékesítettek Magyarországon, és ebből több mint 30 ezret még ma is használnak a gazdák. Az Agro-Roll 96 Kft. a 2000-es évek eleje óta foglalkozik MTZ/Belarus erőgépek forgalmazásával.

Címlapkép: MTI Fotó / H. Szabó Sándor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?