Nemsokára apró robotok rohamozzák meg a földeket

agrarszektor.hu
A földeket a jövőben aprócska önműködő robotok művelhetik, miközben az emberekre csak a felügyelet marad, valamint a keletkező óriási adathalmazok kezelése és kiértékelése. Úgy tűnik, a mezőgazdaság feltartóztathatatlanul halad ebbe az irányba, most egy újabb nagy gépgyártó is ilyen jövőt vizionál a számunkra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Futurisztikus projekten dolgozik a német Fendt mezőgépgyártó vállalat európai uniós támogatással. A MARS névre hallgató program elsődleges célja olyan autonóm eszközök kifejlesztése, amelyek önállóan képesek bevetni egy földterületet, illetve egyéb munkaműveleteket elvégezni rajtuk. A MARS (Mobile Agricultural Robot Swarms) rövidítés is erre utal: a Fendt szerint a mozgó mezőgazdasági robotrajok jelenthetik az agrárium jövőjét.

Az elektromos működtetésű, kisméretű, tehát alacsony energiafogyasztású, környezet- és talajkímélő robotokat felhő alapú rendszerek révén lehet majd kontrollálni. Elég lesz egy applikáció ahhoz, hogy láthassuk, a szorgos kis "munkások" hol tartanak, mivel foglalatoskodnak éppen a földünkön. A rendszert egyelőre a vetés elvégzéséhez dolgozták ki, de később alighanem a többi munkaműveletet is sorra veszik majd.

A minirobotok egy speciális szállítóeszköz, afféle "anyahajó" segítségével jutnak ki a táblákra, majd önállóan munkához látnak. Természetesen közben a kezelő folyamatos visszajelzéshez jut a tevékenységükről, óriási adathalmaz formájában, amit azután a még hatékonyabb termeléshez tud majd felhasználni.

Minden mag pontos helye, és a kapott kezelés (vegyszerezés, tápanyag-ellátás) egy felhő alapú rendszerben tárolódik. Így a fejlődő növény "testreszabott" ellátásban részesülhet, okszerűbb és kevesebb inputanyag-felhasználás mellett növekedhet. Az új eljárás nemcsak fenntarthatóvá teszi a mezőgazdaságot, de a termésmennyiséget is növeli.

Ha egy robot meghibásodik, akkor a többiek automatikusan átveszik a feladatait. Nem fordulhat elő tehát az, hogy a vetésnél sorok maradnak ki emiatt, vagyis már az elején kár érje a gazdát. A robotok rajokban dolgoznak, ráadásul a nap 24 órájában, és könnyű őket szervizelni, vagy akár véglegesen pótolni.

A projekt természetesen még fejlesztés alatt áll, így korai lenne a kereskedelmi forgalomba helyezéséről beszélni. Kétségkívül kvantumugrás ez a mai technológiához képest, de minden bizonnyal sokkal hamarabb megjelenik és elterjed, mint arra a legmerészebb álmainkban számítanánk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?