A sasok simán megtámadhatják a drónokat

agrarszektor.hu
Veszélyt jelenthetnek a védett ragadozó madarakra a drónok. Természetvédők szerint komoly sérüléseket okozhatnak a madaraknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A holland rendőrség azon kísérletezik, miként használhatna madarakat a tiltott területek fölé reptetett drónok elfogására. A kísérleteket arra alapozzák, hogy a ragadozó madarak afféle konkurenciát látnak a drónokban: védik fészkelő területüket, ezért könnyű megtanítani őket a támadásra.

Egy sas minden további nélkül elkaphat egy játékdrónt, ám amint a szakértők rámutattak: ezek légcsavarja ugyan viszonylag puha műanyagból készül, de még az is megsértheti a sas lábát. A nagyobb, professzionális használatra tervezett drónoké viszont éles, és kompozit műanyagból, sőt esetleg alumínium ötvözetből készül, ami simán levághatja a sas lábát. Ha pedig nincs mivel zsákmányolnia, a sas éhen hal.

Nem véletlenül védettek a ragadozó madarak. Számuk igen megfogyatkozott a mérgezések és a lelkiismeretlen puskások miatt. Noha az ölyvről köztudott, hogy milyen hasznos a kisrágcsálók ritkítása terén, ismerek olyan alföldi vadászt, aki simán lelövi, ha látja, mert "megfogja a kisnyulat".

Folyik a mérgezés is. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület adatai szerint tavaly 5 fokozottan védett parlagi sas és 7 rétisas vált a mérgezők áldozatává, az idei januárban pedig három különböző megyében összesen 43 egerészölyv, 9 holló, 1 macskabagoly mérgezett tetemét találták meg.

Forrás: blog.syngetna.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?