Ostrom alá vették a magyar gépforgalmazókat

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtized legnagyobb mértékű mezőgazdasági gépesítése valósult meg tavaly - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a 33. AGROmashEXPO budapesti megnyitóján. Az elmúlt évben 60 százalékkal, 125 milliárd forintra nőtt a magyar mezőgéppiac forgalma az év első kilenc hónapjában, miközben a világpiac megtorpanni látszott.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előzetes adatok szerint a múlt év mezőgazdasági gépkereskedelme meghaladta a 2009-est, vagyis az utolsó nagy támogatásos év forgalmát, így tavaly az évtized legnagyobb volumenű mezőgazdasági gépértékesítése valósulhatott meg Magyarországon - jelentette ki Fazekas Sándor. A négy napig tartó AGROmashEXPO és az V. AgrárgépShow Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás megnyitóján beszélt arról is, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az értékesített traktorok száma, messze felülmúlva a korábbi évekét.

Segítettek a pályázatok

A magyar gazdálkodók 2014. január-szeptemberi időszakban összesen 2900 darabot vásároltak, 1641 darabbal többet, mint egy évvel korábban. A legkelendőbbek a 200 lóerő alatti típusok voltak, azok, amelyek benne voltak a pályázatokban, valamint a 100 lóerő körüli, keskeny nyomtávú gyümölcsös, szőlészeti traktorok. A 91-140 lóerő teljesítmény tartományban beszerzett típusok száma pedig háromszorosára nőtt.


MTI-fotó: Kallos Bea

Emellett jelentősen nőtt a szálastakarmány betakarítók, a bálázók és az ültetvénypermetezők iránti kereslet. Az ültetvény permetezőkből 523 darabot adtak el az egy évvel korábbi 91 darabbal szemben. A fűkaszákból és a hengeres bálázókból megközelítőleg kétszeresére nőtt az eladott mennyiség.

NHP, ÁTK és kertészet

A miniszter hangsúlyozta, hogy jelentősen segítették a gépbeszerzéseket a kedvező, legfeljebb 2,5 százalékos kamatú növekedési hitelprogram (NHP), valamint az állattenyésztési telepek korszerűsítésére (ÁTK), és a kertészeti technológiai fejlesztésekre irányuló támogatások is. Felhívta figyelmet arra is: ma már nem elég csak beszerezni gépeket, hiszen működtetésükhöz megfelelő szakmunkások, technikusok szükségesek. Továbbá a gazdáknak mintegy kétszázezer gépváltozatot kell ismerniük a termelés fejlesztése során, azaz elengedhetetlen a megfelelő műszaki szaktudás.

Együttműködési megállapodások a megnyitón
A megnyitó részeként két együttműködési megállapodást is aláírtak. Az egyiket Fazekas Sándor és Harsányi Zsolt, a MEGFOSZ elnöke, az FM és a MEGFOSZ nevében, míg a másikat ifjabb Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és Vityi Péter az IVSZ alelnöke látta el kézjegyével. Emellett 41 különböző elismerést is átadtak. Az AGROmashEXPO-val egy időben tartják a Szőlészet és Pincészet, valamint a Magyar Kert kiállításokat is.


Ezt a célt szolgálja az agrár-szakképző iskolák létrehozott hálózata, az egyetemekkel kialakított együttműködések, a duális képzés. Széles összefogással, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Szövetségének (MEGFOSZ) kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium közreműködésével jött létre "Legyél Te is mezőgépész" címmel olyan pályaorientációs akció, amely jelentősen segíti a megfelelő szakember-ellátást.

Felívelő pálya és lehetőségek

Az agrárium minden területén összehangolt munka, összehangolt fejlesztés történik - fogalmazott a miniszter. Szerinte ennek köszönhető, hogy az előzetes adatok szerint a mezőgazdaság kibocsátásának 2011-óta tartó növekedése 2014-ben is folytatódott. A magyar mezőgazdaság felívelő pályán van, de még mindig vannak lehetőségek, még mindig vannak tartalékok - hangsúlyozta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06