Lesújtó, ami a magyar talajokkal történik: ennek még csúnya vége lehet

Lesújtó, ami a magyar talajokkal történik: ennek még csúnya vége lehet

agrarszektor.hu
A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság A talaj élete - amit egy szelvény el tud mondani magáról elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához. A kampánynap célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét a termőtalajok állapotára és pusztulásának komplex, a lakosságot érintő hatásaira.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A művelésből kivont, a túlművelés és az elhibázott vegyszerhasználat, továbbá a klímaváltozás miatt eltűnt, tönkrement termőföldek Európában riasztó adatokat mutatnak. A kontinens termőterületeinek csaknem 60-70 százaléka nem egészséges, hazánkban a talajok 90 százaléka érintett az úgynevezett talajdegradációs folyamatokban áll - írja a hirek.unideb.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A talajok létezésünk alapelemeit alkotják, élő rendszerek, amelyekre a földhasználat pozitívan vagy negatívan hat. Ezt a fiatal generációnak is szem előtt kell tartania annak érdekében, hogy a jövőben elegendő és jó minőségű élelmiszert tudjanak előállítani. Ezért is volt fontos számunkra, hogy csatlakozzunk az országos figyelemfelhívó akcióhoz, hogy minél több fiatalnak, diáknak, érdeklődőnek mutathassuk be közvetlen közelről a talajokat

- mondta Makádi Marianna, a Debreceni Egyetem (DE) Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Nyíregyházi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. A Magyar Talajtani Társaság titkára szerint a mezőgazdaság jelenlegi működési rendszere nem fenntartható, a változó éghajlat hatásai a talajművelés és -használat korábbi módszereivel nem kompenzálhatók. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Védenünk kell a talajainkat. A szántás, a szabadon hagyott talajfelszín a szervesanyag-tartalom csökkenése irányába hat, ami rontja a talajszerkezetet, csökkenti a biológiai aktivitást. Arra kell törekednünk, hogy a lehulló csapadék végighaladjon a talajszelvényben. A talaj a legnagyobb víztározó rendszerünk, de ezt nem tudjuk kihasználni, ha az nem megfelelő szerkezetű, minőségű és nem működik egészségesen. A takarónövények, illetve a zöldtrágya használata, a forgatás elhagyása sokat segíthet a termőterületek állapotán, azonban ehhez időre van szükség

- tette hozzá Makádi Marianna. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakemberei az országos akcióhoz kapcsolódva a városi talajok struktúráját mutatták be az érdeklődőknek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az épített környezetben a talaj szerkezete a felső néhány centiméteres rétegben erősen tömörödött, átalakult, lemezes szerkezetűvé, meszessé, lúgossá vált. Fakóbb még a művelt talajokhoz képest is, ugyanis a szerves anyag nagy része már elbomlott. Ez az állapot pedig negatív hatással lehet a városi kiskertekben termelt növények fejlődésére is

- fejtette ki Novák Tibor. 

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrokémiai és Talajtani Intézet egyetemi docense hozzátette: a romló ökológiai funkciók miatt a városi talajok kevesebb szenet kötnek meg és kevesebb csapadékot tudnak elnyelni. A Magyar Talajtani Társaság A talaj élete - amit egy szelvény el tud mondani magáról elnevezésű figyelemfelkeltő rendezvényén a DE agrárkarán és a Nyíregyházi Kutatóintézet területén több mint kétszázan vettek részt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?