Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

Aggasztó dolog derült ki a magyarországi talajokról: súlyos veszélyben a növények

agrarszektor.hu
Rendkívül kevés csapadék esett idén télen, és úgy tűnik, elmaradt a talajok téli nedvességgel való szokásos feltöltődése. Habár egyelőre jó állapotban vannak az őszi vetése, ha marad a csapadékszegény időjárás, komoly veszélybe kerülhetnek a növénykultúrák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Magyarország délnyugati és északkeleti sarkait kivéve jelentős, 50-90 milliméternyi nedvesség hiányzik a felső egyméteres talajrétegből - mondta az Inforádiónak Polgárné Sarok Edit, az Agroinform.hu szakújságírója. Hozzátette, az ország jelentős részében 60-70 százalék körül áll a talajnedvesség jelen pillanatban a 100 centiméteres felső rétegben, ami ilyenkor általában jóval magasabb szokott lenni. Ezzel szemben most a főváros környékén, illetve az Alföld élszaki és nyugati részén a talajnedvesség a kritikus 40 százalék közelébe került a felső 20 centiméteres rétegben.

Bár az őszi vetések - a kalászosok és a repce is - egyelőre jó állapotban vannak, a talajok jelenlegi állapota miatt már egy rövidebb aszály is érzékenyebb veszteséget okozhat a növénykultúrákban - emelte ki Polgárné Sarok Edit. Nagy a kockázata tehát annak, hogyha a következő hónapokban szárazabb időszak fog beköszönteni, a szokásosnál is rosszabban fogják átvészelni ezt az időszakot a vetések, miután nincsenek tartalékok a talajban. 

A megoldás az öntözés lehet, ami viszont meglehetősen összetett kérdés. A mezőgazdasági területek öntözése óriási beruházás, költséges feladat, hiszen számos feltételnek kell megfelelnie annak, aki öntözni szeretne. Nem is csoda, hogy jelenleg mindössze a hazai mezőgazdasági terültek 2 százalékán végeznek ilyen tevékenységet

 - mutatott rá az Agroinform.hu munkatársa. Magyarországon tavaly 5,049 millió hektár mezőgazdasági területet műveltek, ezek 82 százaléka szántó volt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?