Félelmetesen elszálltak a termőföldárak Magyarországon: sürgős megoldás kellene

agrarszektor.hu
Hetvenszeresére nőtt a termőföld ára Magyarországon, miközben Olaszországban az a drágulás csak hatszoros, Ausztriában négyszeres, Hollandiában pedig tizenötszörös, derült ki a Világgazdaság Beruházási kényszer az agráriumban című konferenciájának egyik panelbeszélgetésén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termőföld ára a hetvenszeresére nőtt, óriási kereslet van rá, hiszen csak korlátozott számban áll rendelkezésre, és mindezek ellenére elég mostohán kezeljük, mondta a beszélgetésen Sáhó Ákos, az Agrotax ügyvezetője. Kiemelte, hogy rengeteg olyan szabályozás van, ami korlátozza a termőföldek finanszírozását és a vásárlását is, pedig a másik oldalról nézve, igény mindenképpen van rá. Ráadásul bizonyos birtoknagyság alatt nem is fenntartható a gazdálkodás, tudatta a Világgazdaság.

Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese a szabályozásról szólva hozzátette, hogy már vannak kormányzati elképzelések az egyszerűsítésre. Az örökléssel kapcsolatban, például az osztatlan közös tulajdonok esetében, ahogy telik az idő, úgy fokozódik a probléma. Szerinte egy-egy tábla földnek akár több száz tulajdonosa is lehet. Ha értelmes méretű parcellákat alakítanának ki, legalább a probléma újratermelődése megszűnne, tette hozzá.

Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletág igazgatója régóta tapasztalja, hogy a termőföld hitelezése a bankoknál nehéz terület, aminek a szabályozói környezet az egyik legnagyobb okozója. A termőföldet nem szabad minden más eszközhöz hasonlítani, mert véges számban áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy rengeteg területet vonnak ki a termelésből, változik a mezőgazdaságra alkalmas földek aránya, és mindig is kérdés volt, hogy egyáltalán a bankok akarják-e hitelezni a termőföldeket. A Takarékbank például november elején jön ki egy ilyen termékkel.

2050-re 9 milliárd ember lesz a Földön, ráadásul egy dinamikusan fejlődő ágazatról beszélünk, így rengeteg érv és ellenérv van arra, hogy a termőföldek ára nőni fog, mondta Hollósi Dávid. Szerinte, ha valaki ma pénzt akar látni Magyarországon a földvásárlásból, akkor ilyen árak mellett nem is szabadna földet venni, ugyanis csak azon dolgozna a jövőben, hogy a befektetett összeg megtérüljön. Úgy véli, hogy a környezet is arra spekulál, hogy a földek ára nőni fog a jövőben, ugyanis Olaszországban hatszoros, Ausztriában négyszeres, Hollandiában 15-szörös árak vannak.

Leskó Tamás is úgy véli, hogy van még tere a földárak emelkedésének. Ugyanakkor összességében úgy látják, hogy már most is nagyon drága a föld, ha azt nézzük, hogy például mennyi jövedelmet tud termelni. Nagyon elszaladtak az árak, tette hozzá.

Hollósi Dávid kiemelte, hogy az ágazat 5-6 milliárd forintnyi eredményt állít elő, aminek körülbelül 70 százaléka az uniós támogatásokból származik. A válság idején az emberek elhalasztották például az autó- vagy ingatlanvásárlást, de élelmiszert fogyasztottak, tehát nincs akkora hozam, de az ágazat sokkal kiszámíthatóbb. A GDP kétszeresét szívja fel az ágazat hitelben, de az igazgató mégsem fél attól, hogy a hiteleket nem fogják tudni majd visszafizetni. A tudásalapú hitelezés fogja ezt eldönteni: aki ért hozzá, az versenyelőnyben lesz, mondta még Hollósi Dávid.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A mezőgazdaságot, nyíltan vagy burkoltan, de mindenhol támogatják a világon. Az Hollósi Dávid szerint nem lehet vita tárgya, hogy a támogatás jó vagy rossz, ha ugyanis nem lenne, akkor jönne a piac, a méretgazdaságosság, és nagyon megnehezedne a gazdák sorsa.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?