A víz három drámája, ami válsághoz vezethet

agrarszektor.hu
A magyar kormány, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége mellett, immár harmadik alkalommal rendezi meg a budapesti Víz Világtalálkozót, amelynek mottója: "Megelőzni a vízválságot". A 2019. október 15-17. közötti rendezvény tematikája idén a víz három drámájára fókuszál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világtalálkozón tartják meg a Digitális és Természetközeli Fenntartható Megoldások című vízipari szakkiállítást is, amelyen bemutatkoznak a vízválság kezeléséhez hozzájáruló innovatív vízipari megoldások .

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i rendezvényre!

Globálisan és Magyarországon is az agrárgazdasági ágazat az egyik jelentős vízfelhasználó. A klimatikus változások hatására a vízháztartás idő- és térbeli változékonysága, szélsősége, intenzitása fokozatosan nő, ennek következtében Magyarország is egyre kitettebb a belvíz és az aszály veszélyének. Ez abból fakad, hogy az összes termőterületnek csak alig 2%-án van kiépítve az ezt ellensúlyozó vízi infrastruktúra. A mezőgazdasági kibocsátás tartóssága a klímaszélsőségek ilyen mértékű jelenléte miatt nem biztosított.

Az agrárágazat vízhiányból és víztöbbletből származó átlagos kárvesztesége évente 55 milliárd forint, ebből az aszálykár 40 milliárdra, a belvízkár pedig 15 milliárdra tehető.

Agrárszakmai szempontból a klímaváltozás megkérdőjelezhetetlen. Az éghajlati anomáliák miatt a víz három drámája - vagyis az, hogy vagy sok, vagy kevés, vagy szennyezett - egyre inkább kihat a hazai termelésbiztonságra, ezáltal a társadalom létfontosságú feladatainak ellátására. Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára kiemelten fontos, hogy a Víz Világtalálkozón víz- és az élelmiszerbiztonsági szempontból is konszenzusos javaslatok, elhatározások szülessenek - írja a testület közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14