Pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen egy somogyi gazdálkodó

agrarszektor.hu
Elveszítette kárpótlásként kapott földjét, de nem nyugodott bele. Évekig tartott a pereskedés, de most a döntés olyan precedenst teremtett, ami alapján a nyertes gazda korábbi tulajdonostársai is a bíróságra mehetnek. Az esetet a nepszava.hu dolgozta fel, és a hvg.hu is foglalkozott vele.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Pert nyert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ellen az a somogyi gazdálkodó, akitől elvették földjét, majd gyorsan tovább is adták.- írta meg elsőként a nepszava.hu.Paksi István 61 éves bábonymegyeri gazda hosszú évek után nyugodhatott meg végre: a másodfokú bíróság jogerősen kimondta, hogy jogellenesen vette el tőle és társaitól földjüket az állam, amit aztán tovább is adott a "Földet a gazdáknak" program keretében több mint tízmillió forintért.

Paksi István és tíz társa 1993 óta műveltek Bábonymegyer szomszédságában, a somi határban egy nyolchektáros területet, melyet annak idején a Pélpusztai Állami Gazdaság privatizációjánál kaptak meg. A kárpótlási törvény szerint bizonyos idő elteltével minden dolgozó jogosult lett egy meghatározott nagyságú területre a gazdaságból, a bábonyiaknak fejenként 20 aranykoronányi földet ajánlottak fel. Annak idején fel is mérték a területet, s a helyi gazdák annak tudatában művelték két évtizeden át birtokaikat, hogy az állami gazdaság bejegyeztette a földeket a nevükre. Ám ez nem történt meg.

Az igazi sokkot azonban a Földet a gazdáknak program jelentette, ugyanis az állam a földek elárverezése mellett döntött. A tizenegy tulajdonos jelezte ugyan, hogy a kérdéses terület tulajdonjoga nem egyértelmű, sőt, demonstrációt is szerveztek, ám senki sem foglalkozott velük. Egy helybéli gazda több mint tízmillió forintért megvette a területet. Paksi István azonban nem nyugodott bele a megváltozhatatlannak tűnőbe, s pert indított az állam ellen.

A siófoki bíróság 2017 nyarán első fokon neki adott igazat, megállapította, hogy a kérdéses területhez jogszerűen jutott hozzá, s ez önhibáján kívül nem került a nevére. Másodfokon a Kaposvári Törvényszék viszont megváltoztatta a verdiktet, s az állam tulajdonjogát ismerte el. Ellentétes ítélet miatt az ügy a Kúria elé került, ahol végül új másodfokú eljárást rendeltek el: a legfőbb bírói plénum szerint ugyanis a kárpótlási törvényből eredő jog felülírja a hatósági határozatot. Vagyis az számít, hogy Paksi István jogszerűen kapott földet, nem pedig az, hogy azt nem vezették át a nevére a földhivatalban. A Kúria ennek bizonyítását várta az új másodfokú eljárástól.

Az új procedúra során a bábonyi gazda tanúkkal tudta igazolni, hogyan kapták meg annak idején a területet: mindenki ugyanazt állította a folyamatról. A tanúk azt is pontosan megmutatták a birtoktérképen, ki, hol kapott földet. A bíróság pedig elfogadta bizonyítékként egybehangzó állításukat, s az elsőfokú verdikttel megegyezően kimondta: a közel egyhektáros birtok Paksi István tulajdona. Egyúttal elutasította a területet az árverésen megvásárló gazda érvelését, amely szerint ő jóhiszeműen vette meg a nyolc hektárt, ugyanis nem tudott róla, hogy az jogvita tárgya. A grémium szerint ugyanis legkésőbb az árverés előtti demonstráción biztosan megtudta: valami nincs rendben a birtok körül. Paksi István tehát visszakapta a földjét, s győzelme hallatán a többi gazda is bejelentette, hogy eljárást indítanak az állam ellen..

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?