Most, hogy már Északnyugat-Európa is ismeri az aszályt, fontosab lesz a vízvédelem

agrarszektor.hu
Ismét egy forró hét kezdődik, megint felerősödnek az aszállyal és az öntözéssel kapcsolatos hangok. A WWF mai közleményében azonban arra int, hogy sokkal több lenne a rendelkezésünkre álló víz, ha jobban gazdálkodnánk vele. Miután Északnyugat-Európa is megismerkedett az aszály jelenségével, talán komolyabban is veszi ezután - véli a szervezet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelenleg az uniós vízkészletek 60%-a nem felel meg a "jó állapotú" kategóriának. A szennyezés, a vizek áramlásának megváltoztatása, valamint a túlzott vízhasználat (pl. öntözés révén) megteszik a magukét. A WWF adatai szerint a "beteg" édesvízkészleteket sújtják leginkább az olyan tünetek, mint az aszály, a hőség és az árvizek. Gátak és víztározók határozzák meg a vizek folyását szinte egész Európában  A mezőgazdaság pedig az édesvízkészklet 40 százalékát használja fel.


A vízgazdálkodás fontosságának ügye egyre inkább az érdeklődés homlokterébe kerül, de ehhez arra volt szükség, hogy az aszály jelensége elérje Északnyugat-Európát is

- mutat rá a környezetvédő szervezet. Az egészséges vízi ökoszisztémák nemcsak jó minőségű vízet biztosítanak a száraz időszakokban, hanem a klímaváltozás hatásait is mérsékelhetik, például a hőmérséklet-változások pufferelésével és a szén-dioxid elnyelésével, tárolásával. A szervezet a vízügyi keretirányelv és az unió vízügyi jogszabályainak teljes körű végrehajtására szólít fel, amelyek célja, hogy biztosítsa az egészséges édesvízi ökoszisztémák megőrzését, és így mérsékeljék a kánikula hatásait.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?