Új szuperintézmény született, a Nemzeti Földügyi Központ

agrarszektor.hu
A kormány döntésének értelmében júliustól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnt, helyette az agrárminiszter irányítása alá tartozó Nemzeti Földügyi Központ (NFK) végzi az állami földek kezelését, felügyeletét, de egy sor más feladattal is kiegészül a tevékenysége. Kiemelt feladata lesz az osztatlan közös földterületek felszámolása, az öntözés koordinálása, de hozzátartozik az erdészet, valamint a szükséges térinformatikai hálózat is.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MTI számolt be róla, hogy a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) feladatairól szóló 158/2019. (VI. 28.) kormányrendelet szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet megszűnik, általános jogutódja az NFK lesz. Megszűnik a Nemzeti Kataszteri Program Nonprofit Kft. is, feladatait ugyancsak az NFK veszi át. Beolvad az NFK-ba a fővárosi kormányhivatal mezőgazdasági távérzékelési és helyszíni ellenőrzési osztálya és a MePAR fejlesztési koordinációs és üzemeltetési osztálya is. Az MTI értesülései szerint az NFK költségvetése 2,2 milliárd forintra rúg jövőre; a nemzeti földalapkezelő 2019-ben ugyanekkora büdzséből gazdálkodott.

A kormányrendelet szerint az NFK-nak az osztatlan közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos feladatai:

  • a) az eljárásokban részt vevő hatóságok és közreműködők feladatainak átfogó koordinálása, a megvalósítás folyamatos nyomon követése;
  • b) az eljárásokban közreműködők kiválasztása, illetve a  nagyfelbontású ortofotók beszerzése érdekében a közbeszerzési eljárások lefolytatása és szerződések megkötése.

 Az NFK öntözési koordinációs feladatai:

  • a) az aszálykárok megelőzése és csökkentése érdekében az  öntözéses gazdálkodás terjesztésében történő közreműködés;
  • b) a termelői öntözési szükségletek, vízigények elemzése, valamint javaslatok kidolgozása az  öntözést akadályozó tényezők megszüntetése érdekében;
  • c) az öntözéses gazdálkodás területspecifikus feltételrendszerének (területorientált, területspecifikus növénytermesztés) kidolgozása;
  • d) a gazdaságosan ellátható öntözési körzetek és az  öntözési közösségek mérethatékony területének meghatározása;
  • e) öntözési szaktanácsadás megszervezése, az öntözési közösségek szakmai támogatása;
  • f) nemzeti öntözési mintaprojektek üzemeltetése;
  • g) a harmadlagos művek üzemeltetése, fejlesztése, a  harmadlagos művek öntözővíz-szolgáltatásának koordinálása;
  • h) öntözéses gazdálkodás alapadatait tartalmazó informatikai rendszer üzemeltetése, az  öntözéses gazdálkodással összefüggő hazai (vízhasználat havi jelentése) és nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő agrotechnikai alapadatok szolgáltatása;
  • i) részvétel az  öntözési célú állami vízgazdálkodási fejlesztések előkészítésében, öntözésfejlesztéssel kapcsolatos uniós támogatási programok tervezésében.
A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az NFK erdészeti igazgatási feladatai többek között  az erdészeti hatóság tevékenysége során keletkezett adatok, elemzések szolgáltatása; az erdészeti hatóság által vezetett nyilvántartásokhoz kapcsolódó feladatok ellátása; az erdővédelmi mérő- és megfigyelő rendszer működtetése; szakmai formanyomtatványok és az elektronikus bejelentések kidolgozása és közzététele; a körzeti erdőtervezési feladatok ellátása. Az NFK erdészeti szakmai irányító tevékenysége keretében a megyei kormányhivatalok számára szakmai képzést is szervez.

Az NFK elnöke az állami szervektől, szervezetektől - a személyes adatok és védett adatok kivételével - adatokat, információkat kérhet, a kapcsolódó dokumentumokba betekinthet, azokról másolatot kérhet.

Az Agrárminisztérium az MTI érdeklődésére közölte, az egységes, önálló földügyi központ a jövőben az eddigieknél gyorsabb és hatékonyabb eljárások segítségével koordinálja majd az intézkedéseket az osztatlan közös földtulajdonnak a felszámolása érdekében. A Nemzeti Földügyi Központ felállítása egyben a bürokráciacsökkentés céljait is szolgálja, hiszen az intézmény

valamennyi, az osztatlan közös földtulajdonnal összefüggő lényegi feladatot összevontan látja el.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03