Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

Vége a trükközéseknek? Fontos vizsgálat indul a magyar földeken júliustól

agrarszektor.hu
2022. január 1. napján életbe lépett az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi CL. törvény azon rendelkezése, ami alapján a Földhivatalnak meg kell tagadnia a hatósági jóváhagyáshoz kötött haszonbérleti szerződések jóváhagyását, amennyiben a helyben szokásos viszonyokhoz képest a szerződésbe foglalt haszonbérleti díj mértéke aránytalan lenne.

2022. július 1-től kezdődően pedig már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is vizsgálhatja majd a haszonbérleti díjak aránytalanságát, és az esetlegesen tapasztalt aránytalanság esetén, azt jelezheti a Földhivatal részére. A várakozások szerint ez a rendelkezés segíthet gátat szabni a haszonbérleti díjak aránytalan mértékű emelkedésének. A NAK eljárása a már meglévő ügyintézési határidőkhöz igazodik, így a szerződés vizsgálatának folyamata nem hosszabbodik meg.

A Földforgalmi törvény értelmében a haszonbér értékét aránytalannak kell tekinteni, ha az érintett föld nem rendelkezik olyan előnyös tulajdonságokkal (pl. a föld fekvése, minősége vagy öntözhetősége), amelyek a helyben szokásos haszonbér mértékétől való eltérést indokolják. A NAK-ot nyilatkozata esetén, a hatósági eljárásában az ügyfél jogállása, a Földhivatal haszonbérleti szerződést jóváhagyó vagy megtagadó határozata elleni közigazgatási perben pedig keresetindítási jog illeti meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01