Az aszály csak a kezdet volt: újabb hatalmas csapás érte a magyar földeket

MTI
Májusban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott, ami 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot, ezért hét szakaszon belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni - tájékoztatta az igazgatóság az MTI-t.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki, másodfokú pedig a gyomai, a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon - közölték. A belvízmentesítés érdekében több közbenső átemelő - nagyobbrészt automata telep - üzemel. A térség folyóin árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket szivattyúk emelik a folyókba. Ahol szükséges a folyamatos üzem, ott a védekezés másodfokú készültség keretében történik. 

A kép illusztráció (Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor)

Szerda délután és este több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében - nem hivatalos mérőállomáson - 80 milliméter feletti csapadékot is mértek. Éjszaka Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendáson pedig provizórium, azaz mobilszivattyú telepítése vált szükségessé.

Jelenleg 24 szivattyútelep (ebből négy folyamatosan) üzemel az igazgatóság területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan működik. Május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer köbméter volt. Április 30. óta 12 821 ezer köbméter vizet emeltek át.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?