Feljelentések, kormánylépések: drágán nem akar földet venni az állam

Több jogosítványt kapott nemrég a kormánytól az agrártárcához tartozó nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA), hogy ne kelljen irreálisan magas árakon megvásárolnia azokat a földeket, amelyek a végrehajtási árveréseken nem kelnek el. Túlságosan magas becsérték megállapításával sokszor visszaéltek ugyanis azzal, hogy az NFA-nak kötelezően meg kell vennie a területeket, ha azokra az árveréseken nem akad vevő. A földalapkezelő minden esetben büntetőfeljelentést tesz, ha az árverezési eljárásokban megállapított becsérték magasabb a reális piaci árnál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Módosította tavaly decemberben a kormány azt a rendeletet, amely a termőföldek árveréses értékesítéséről szól a végrehajtási, felszámolási és önkormányzati adósságrendezési eljárásokban. A változtatásokkal az NFA több jogosítványt kapott ahhoz, hogy érdemben beleszólhasson az árverésekbe. Korábbi tárcanyilatkozatok szerint ugyanis - főként végrehajtási árveréseknél - többször előfordult, hogy a "végrehajtói lobbi" irreálisan drágán akart termőföldeket megvetetni az államot képviselő nemzeti földalapkezelővel.

A visszaélésekhez az adott alapot, hogy az NFA-nak kötelezően meg kell vásárolnia azokat a termőföldeket, amelyeket végrehajtási és egyéb eljárásokban elárvereznének, de a területekre nem akad vevő. Ugyanakkor a végrehajtásoknál több esetben felmerült a gyanú, hogy a földeket szándékosan felértékelték a reális piaci árakhoz képest, majd amikor érthető módon a területeket senki nem akarta megvenni, azok megvásárlását az NFA-ra hárították. Végrehajtási eljárások a földeknél leginkább akkor indulnak, amikor azokra valamilyen adósság fejében jelzálogot jegyeznek be, de az adósok tartozásaikat nem fizetik vissza.

A decemberi jogszabály-módosítással az NFA számos új eszközzel élhet annak érdekében, hogy az irreális becsértéken alapuló árveréseket megakadályozza - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. A változtatások azonban csak a jövőbeni árverésekre vonatkozhatnak, vagyis nem érintik a meglévő fizetési kötelezettségeket.

Az NFA többek között a következő jogosítványokkal, illetve szabályozási változtatásokkal erősödött:

- a végrehajtást kérő megkeresőnek igazolnia kell, hogy a becsértéket közölte az NFA-val

- az árverési hirdetményt kézbesíteni kell az NFA-nak is

- a földre az árverezhet, aki hatósági bizonyítvánnyal igazolja, hogy földet vehet

- érvényes vételi ajánlatnak a minimál árat elérő három legmagasabb ajánlat minősül az árveréseken

- ha a legmagasabb összegű érvényes ajánlatot tevő árverező a vételárat nem utalta át határidőben, az árverést a következő legmagasabb ajánlatot tevő árverező nyeri, tehát az államnak nem keletkezik fizetési kötelezettsége

- ha a ki nem fizetett földet alacsonyabb áron vették meg, mint amennyit a fizetést elmulasztó árverező ajánlott, a fizetést elmulasztó köteles a két ajánlat közötti különbözetet 15 napon belül megfizetni

- a megismételt árveréseken a felajánlott vételár nem lehet kevesebb a minimálár összegénél

- az NFA kapcsán minden megismételt árverésen úgy kell tekinteni, hogy az árverésen részt vett és a minimáláron ajánlatot tett, így az államra nehezedő fizetési teher csökkenhet, mivel az NFA-nak nem becsértéken kell vásárolnia

- az árverési jegyzőkönyvet kézbesítés útján minden esetben közölni kell az NFA-val

Ezen túlmenően az NFA az irreálisnak tűnő becsértékeknél egyedi értékbecslést készíttet saját ingatlanforgalmi szakértőivel és minden esetben büntetőfeljelentést tesz, ha a két érték közötti különbség indokolatlanul magas, vagyis a reális piaci árhoz képest is sok a becsérték - közölte az agrárszektor.hu-val az agrártárca. Az ilyen büntetőeljárások jogerős lezárásáig az állam nem fizet, az érintetteknek pedig szigorú büntetőjogi következményekkel kell számolniuk - húzta alá a minisztérium.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?