Sok millió tulajdonos érintett a zártkertekben

agrarszektor.hu
Az országban 200 ezer hektár zártkert van, és helyzetük rendezésében az osztatlan közös tulajdonok révén 5-6 millió tulajdonos is érintett lehet. Az önkormányzatok elsősorban a zártkerti területek infrastruktúra fejlesztésére pályázhatnak az idén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A zártkertek azok a falusi szőlőhegyek és gyümölcsösök, amelyeket korábban nem vontak be a szövetkezetekbe és amelyeken paraszti gazdálkodás folyt - mondta a Kossuth Rádió műsorában V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.  atárca szerint ma ezek a területek a magyar táj karakteres elemei, valamint olyan tájfajták (cigány alma, mézes körte, tüskés körte) találhatóak, amelyek kikerültek köztermesztésből.

A minisztérium a zártkertek nagyságát 200 ezer hektárra, az érintett tulajdonosok számát pedig 5-6 millióra becsüli. A zártkerti program idei keretösszege 2 milliárd forint, amelyet 200 önkormányzat vehet igénybe.

Az önkormányzatok maximum 10 millió forintra pályázhatnak, a támogatások vissza nem térítendők. A pályázatokat január 2-tól január 31-ig lehet benyújtani, elektronikus úton a Hermann Ottó Intézet honlapján, de a dokumentumokat nyomtatott formában is be kell küldeni. Az önkormányzatok a programban a parcellák megközelítését szolgáló utak építésére, karbantartására pályázhatnak, valamint a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekre, illetve vadkerítés építésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?