Vitatott földbérletek: nem alkotmányellenes az egyoldalú díjemelés

agrarszektor.hu
Ezután is módosíthatják egyoldalúan a szerződésekben szereplő földhaszonbérleti díjakat az új tulajdonosok, ha olyan földterületeket vesznek, amelyeket a piacinál alacsonyabb díjakért használnak a bérlők. Az Alkotmánybíróság (Ab) nem találta alaptörvény ellenesnek, ezért elutasította a földhaszonbérleti díjváltoztatásokra vonatkozó indítványokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még az állami termőföldek 2015-2016-os nyilvános árverései kapcsán hozott olyan jogszabályt a parlament, hogy az új tulajdonosok egyoldalú szerződésmódosításokat kezdeményezhetnek, ha úgy találják, hogy a megvett földeket irreálisan alacsony bérleti díjakért használják a már ott gazdálkodó bérlők. Egyes esetekben azonban a bérlők ezeket az egyoldalú díjnöveléseket nem fogadták el, és bíróságokhoz fordultak. A konkrét ügyekben eljáró bírák viszont beadványokat intéztek az Ab-hez, mert alkotmányellenesnek találták a földforgalmi törvényhez fűződő, egyoldalú díjváltoztatásról szóló rendelkezéseket.

Az Ab-hez forduló bírák azzal érveltek, hogy a szabályozást az Országgyűlés egyszerű többséggel fogadta el, holott minősített többségre lett volna szükség, másrészt pedig azzal, hogy a visszaható hatályú jogalkotás tilalmába ütköznek. A bírók indítványai szerint a támadott rendelkezések beavatkoznak a már fennálló földbérleti jogviszonyokba a szerződésben maradó másik fél hátrányára, ez pedig - a visszaható hatályú jogalkotás tilalma miatt - alaptörvény-ellenes.

Az Ab ugyanakkor egyik érvelést sem fogadta el. A testület szerint a haszonbérleti díjak mértékének szabályozásához minősített többség nem kapcsolódik és a támadott rendelkezések visszamenőleges hatályú jogalkotásnak sem tekinthetők, hiszen a hosszabb időtávra szóló szerződések módosításának lehetőségét törvénybe foglaló rendelkezések nem nehezítik a jogalanyok helyzetét, minden szerződő fél élhet az új jogosultsággal.

Mindezekre tekintettel az Ab elutasította a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi törvény két rendelkezését támadó bírói indítványokat. A határozathoz a 15 tagú testületből két alkotmánybíró, Czine Ágnes és Stumpf István fűzött különvéleményt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?