Mégsem szűnt meg a nemzeti földalap, de meg fog

agrarszektor.hu
Jogalkotási hiba történt a Fővárosi Törvényszék szerint azzal kapcsolatban, mikor kell megszűnnie a Földművelésügyi Minisztérium (FM) irányítása alá tartozó Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA). A jogszabályokban szereplő egyik időpont 2016. november 5., a másik pedig 2017. július 1. Az FM szerint viszont az NFA nem szűnik meg, mert folytatódik a Földet a gazdáknak" elnevezésű program, amelynek végrehajtásakor továbbra is az NFA hasznosítja majd az állami földterületeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Reagált a Fővárosi Törvényszék arra a vitára, hogyan kell értelmezni a jogszabályokat az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) sorsával kapcsolatban. Amint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a Pesti Központi Kerületi Bíróság egy tavaly decemberi végzésében kimondta, hogy az NFA központi szervezete az elmúlt év november 5-ével - a Földművelésügyi Minisztériumba olvadással - megszűnt. Az FM viszont egy parlamenti képviselői írásbeli kérdésre adott idei válaszában a bírósági állásfoglalást téves jogértelmezésnek minősítette, és leszögezte, hogy sem a "Földet a gazdáknak" elnevezésű program, sem az NFA nem szűnt meg.

Jogalkotási hiba történt, mivel a hatályos jogszabályok alapján a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet központi szervének két megszűnési időpontja is megállapítható - szögezte le az eset kapcsán most a Fővárosi Törvényszék. Az egyik időpont a "Földet a gazdáknak" programról szóló múlt évi törvény és egy szintén tavalyi korhatározat szerint 2016. november 5-e, amikor az állami földek értékesítésére irányuló program lezárult. A programon kívül eső feladat ugyanakkor a szerződéskötés a lebonyolított földárverések nyerteseivel, amelyet az NFA területi szervei hajtanak végre. Ezért a már említett tavalyi kormányhatározat úgy rendelkezik, hogy a földalap területi szervei 2017. július 1-jén szűnnek meg. Emellett a Nemzeti Földalapról szóló törvényt módosító egyik tavalyi törvény is azt állapítja meg, hogy az NFA központi és területi szerveinek egységesen 2017. július 1-től kell megszűnniük - húzta alá mostani közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság eredetileg azért foglalt állást az NFA megszűnésével kapcsolatban, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Közhasznú Nonprofit Kft. korábban pert indított az NFA-val szemben haszonbérleti elszámolási vita miatt. A bíróság az először meghatározott, november 5-i megszűnési időpont miatt a pert félbe is szakította. A jogalkotási hiba észlelése után azonban megállapította, hogy az NFA központi szerve létező szervezet, ezért az eljárást félbeszakító döntését január 9-i végzésével megváltoztatta, majd az eljárás folytatásaként a törvényszéki tájékoztatás szerint január 26-án tárgyalást is tartott.

Bár a Fővárosi Törvényszék állásfoglalása szerint az NFA-nak 2017. július elsejével meg kell szűnnie, egészen más derül ki az országgyűlési képviselői kérdésre adott agrárminiszteri válaszból, amely így fogalmaz: "A fentiekben foglaltakból tehát világosan következik, hogy az NFA a 2010-ben létrehozott szervezeti keretek között működik tovább a jövőben is, és folytatja a "Földet a Gazdáknak!" Program keretében az állami földek hasznosítását a magyar földművesek agrárgazdasági helyzetének folyamatos erősítése érdekében".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?