Illetékmentesség, bezárt kiskapuk: így könnyítik a földvásárlásokat

agrarszektor.hu
Szélesebb körben mentesülhetnek ezután a gazdálkodók a vagyonátruházási illeték alól, ha haszonbérlettel terhelt termőföldet vásárolnak. Emellett megszűnt annak a lehetősége, hogy egyesek visszaélésszerűen hivatkozzanak az ökológiai gazdálkodásra, és így előzzék meg a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban. A földügyekkel kapcsolatos szabályozást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) kezdeményezésére módosította a parlament.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szabályozási módosítás szerint a földvásárlók haszonbérlettel terhelt termőföldeknél az eddiginél szélesebb körben mentesülnek a vagyonátruházási illeték alól. Ezután azok is mentesülnek az illetékfizetési kötelezettség alól, akik - akár a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettől is - olyan földet vásárolnak, amelyen öt éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Ennek feltétele viszont, hogy a birtokba kerüléstől öt évig a földet a gazdálkodóknak saját maguknak kell mezőgazdasági vagy erdőgazdasági célra használni, más javára földhasználatot vagy haszonélvezetet nem lehet alapítani. Kikötés még, hogy a feltételek vállalásáról az adóhatóság felé nyilatkozni kell. A visszaélések elkerülését szolgálja, hogy aki a vállalt feltételeket nem tartja be, annak az eredeti illeték kétszeresét kell megfizetnie. A jogszabály a folyamatban lévő ügyekre is érvényes.

Az Országgyűlés megszavazta azokat a változtatásokat is, amelyek a földforgalmi szabályozás módosítására vonatkoznak. Ezzel megszűnt annak lehetősége, hogy egyesek ökológiai gazdálkodás vállalására visszaélésszerűen hivatkozva megelőzzék a helyi gazdálkodókat az elővásárlási rangsorban. A folyamatban lévő ügyekre szintén vonatkozó törvénymódosítás már csak annak adja meg a lehetőséget az ökológiai gazdálkodásra való hivatkozásra, aki hivatalos tanúsítvánnyal rendelkezik arról, hogy ténylegesen folytat ilyen tevékenységet. Továbbá a módosítás értelmében csak akkor lehet hivatkozni az ökológiai gazdálkodásra, ha a földterületen három éven belül lejár a haszonbérleti szerződés. Így az az életszerűtlen helyzet is megszűnik, hogy akár több tíz év múlva birtokba vehető földeknél hivatkozzanak erre az elővásárlási jogosultságra. Ugyanezen szabályok a haszonbérleti szerződésekre is vonatkoznak, így ott is megszűnik ez a visszaélési lehetőség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?