Simicska megint visszaszólt Orbánéknak

agrarszektor.hu
A Simicska Lajos agrárérdekeltségeihez tartozó állami földek árveréseinek azonnali felfüggesztését követeli az az ügyvédi felszólítás, amelyet a Nagy Ajtony ügyvédi iroda küldött a nemzeti földalapkezelő szervezetnek (NFA). A Simicska-féle Mezort csoport agrárcégei ugyanis úgy értelmezik, hogy a földbérleti díjak növelésére irányuló, parlamenthez benyújtott legújabb fideszes törvénymódosítási javaslat gyakorlatilag megszüntetné hatályos haszonbérleti szerződéseiket. Ezért a Mezort-csoport az NFA-val szemben kártérítési pert helyez kilátásba, ha a haszonbérleti szerződések "szándékos és egyoldalú" megszüntetése bekövetkezik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Simicska Lajos nagybefektető érdekeltségébe tartozó Mezort Zrt. megbízásából ügyvédi felszólítást küldött a Nagy Ajtony ügyvédi iroda a nemzeti földalapkezelő szervezetnek, hogy azonnali hatállyal függessze fel a Mezort-cégek által művelt állami termőföldek árveréseit, illetve az árverési hirdetményeket vonja vissza. Ez abból a dokumentumból derül ki, amelyet a Magyar Nemzet közölt honlapján. A teljes ügyvédi felszólítás itt olvasható el.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A Mezort arra a - napokban benyújtott, "lex Simicska II-nek" is aposztrofált - Győrffy Balázs féle fideszes parlamenti törvénymódosítási javaslatra reagált, amely arra irányul, hogy egyoldalú bérletidíj-növelési lehetőséget teremtsen az állami földliciteken nyertes új földműves tulajdonosoknak, ha az állammal korábban kötött, hatályos földhasználati szerződésekkel irreálisan alacsony bérleti díjakat fizetnek a jelenlegi bérlők. A Mezort földhasználati megállapodásai ilyenek, mivel azok aranykoronánként 580 forintos éves bérleti összeget tartalmaznak, miközben a kormány szerint a mai piaci átlagdíj már 2000 forint körül mozog,

A Mezort viszont a helyzetet úgy értelmezi, hogy az NFA szándékosan és egyoldalúan megszüntetné a cégcsoport haszonbérleti a szerződéseit, ha a fideszes törvénymódosítást a parlament elfogadja és a földeket elárverezik. A hatályos megállapodások szerint a Simicska-cégek 2051-ig használhatnák ezeket a földeket, ezért a Mezort kártérítési pert helyez kilátásba az NFA-val szemben. Az ügyvédi felszólítás ráadásul felveti, hogy a szerződések megszüntetésével szándékos károkozás következne be, amely hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének minősülhet.

A fideszes törvénymódosítási javaslat szerint viszont tulajdonosváltáskor az addigi haszonbérleti szerződések - úgynevezett szerződés-átruházással - úgy szűnnének meg, hogy egyúttal újak jönnének létre, amelyekben csak a tulajdonos személye változna, a többi feltétel nem. Ezután viszont az új tulajdonosok kezdeményezhetnék, hogy a bérlők több (piaci) bérleti díjat fizessenek (és fordítva, a bérlők is kezdeményezhetnének díjmérséklést, ha a piaci folyamatok a csökkenés irányában mozdulnának el). Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig e heti sajtótájékoztatóján azt egyértelműsítette, hogy a "lex Simicska II" nem adna lehetőséget az új tulajdonosoknak, hogy felmondják az átvett, hatályos bérleti szerződéseket, hanem a törvénymódosítással csak a díjelemelésekre kapnának jogosítványokat.

Így megy az adok-kapok
Mint ismert, Győrffy Balázs korábban már benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot a bérletidíj-emelések érdekében. Ennek elfogadásához azonban - ahogy erre a Mezort rámutatott - kétharmados parlamenti többség kellett volna, de az indítvány ezt a támogatást nem kapta meg. Ezt követte a most újra vitatott, második Győrffy-féle javaslat (lex Simicska II), amelynek elfogadásához már csak egyszerű parlamenti többségre lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?