Nagyon kell a föld a családi gazdaságoknak

agrarszektor.hu
A családi gazdaságok fejlődését akarják meggátolni azok, akik meg akarják akadályozni, hogy földhöz jussanak - utalt az állami földeladások céljára Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára. A földértékesítési program legnagyobb részét kisebb területek alkotják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csak úgy lehet megerősíteni a családi gazdaságokat, ha földhöz juttatják azokat - jelentette ki az M1 aktuális csatornának nyilatkozva Bitay Márton Örs. Mindenki, aki ezt meg akarja akadályozni, valójában a magyarországi családi gazdaságoknak a fejlődését akarja megakadályozni - fogalmazott az ellenzéki kritikákra reagálva.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A most tervezett állami földeladások az összes mezőgazdasági művelési ágú termőföldnek nagyjából a 6 százalékát teszik ki. Az értékesítések kapcsán húszéves elidegenítési jog és terhelési tilalom érvényesül, az államnak húsz évig visszavásárlási joga van, a vásárláshoz államilag támogatott hitelt adnak, és a helyi földművest továbbra sem tudja senki megelőzni.

Bitay Márton szerint 35 ezer 800 hektárnyi, három hektárnál kisebb területet értékesítenek 31 ezer helyrajzi számon. Emellett 120 ezer hektárnyi 3-50 hektár közötti területet adnak el közel 9000 helyrajzi számon, a többi terület ennél nagyobb. A földértékesítési program legnagyobb része tehát a kisebb területekből tevődik össze.

A 102 ezer magyar földművesből nem mindenki szerezhet állami földet, mert a helyben élők elsőbbséget élveznek és a megyék egy részében nincs értékesítésre szánt termőföld - hangsúlyozta a parlamentben az államtitkár. Mi a probléma azzal, hogy nem a nagyüzemeknek, hanem a helyi földművelőknek biztosítanak tulajdoni jogot? - tette fel a kérdést az MTI szerint az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?