Túzok

A túzok a füves pusztákat, a gyepeket és a mezőgazdasági területeket kedvelő, röpképes madárfaj. Magyarországon fokozottan védett, a természetvédelem egyik emblematikus faja.

A túzok (Otis tarda) a madarak osztályának a túzokalakúak rendjébe a túzokfélék családjába tartozó túzok Otis nem egyetlen faja. A magyar természetvédelem egyik emblematikus faja, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) címerállata. 1986-ban és 2014-ben „Az év madarává” választották. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

A túzok életmódja

A túzok élőhelye a füves puszta, a nagyobb gabona- és lucernatáblák, de óvatos, rejtőzködő életmódja, és a jelentősen lecsökkent egyedszám miatt csak nagyon ritkán látható. A világ legnehezebb repülő madara. Kedveli a mezőgazdasági területeket, különösen a repcét, hereféléket, lucernát, az őszi gabonaféléket, amikben jól elrejtőzhet. Fészkét ezek közé a termesztett növények közé is rakhatja, dürgőhelynek azonban a réteket, alacsony füves területeket választja, táplálkozni is kijár ezekre. Fészkeit a mezőgazdasági művelés folyamatosan veszélyezteti. Kedvenc élőhelyei a mozaikos, gyepekkel és mezőgazdaságilag művelt területekkel váltakozó, jól belátható, erdőkkel nem tagolt területek.

A túzok elterjedése

A túzok európai egyedszámát 15 ezerre becsülik, a legtöbb példányuk Spanyolországban él. Ezen kívül megtalálható Magyarországon, Oroszországban, Portugáliában, Romániában és Szlovákiában, valamint a Keleti-tenger déli partjain, illetve Közép- és Kelet-Ázsiában is.

A túzok táplálkozása

A túzok mindenevő, nagyobbrészt fűfélékkel táplálkozik, de jelentős arányban fogyaszt rovarokat, csigákat, férgeket, különböző magvakat, sőt, néha rágcsálókat vagy kisebb madarakat is. Állati és növényi eredetű táplálékának aránya szezonálisan változó: tavasszal és nyár elején jórészt növényeket eszik, nyár végén megnő étrendjében a rovarok aránya, míg az ősz vége felé megint a növényi táplálék válik kizárólagossá. A fiatal túzokok a felnőtt példányokkal ellentétben eleinte csak ízeltlábúakkal táplálkoznak, és csak fokozatosan térnek át a növényi étrendre. Téli táplálékában nagyon fontos szerepet játszik a repce.

A túzok fajtái

A túzoknak két alfaja van, az egyik Európában, Északnyugat-Afrikában, Kis- és Belső-Ázsiában található meg, a másik csak Kelet-Ázsiában fordul elő.

A túzok szaporodása

A túzok kakasok nagy kiterjedésű territóriumot foglalnak el közvetlenül a szaporodási idő előtt. Különböző hangokkal, önmutogató, fenyegető magatartással próbálják megfélemlíteni riválisaikat, a tojóknak pedig jellegzetes tánccal udvarolnak: fejüket hátrahajtják, faroktollaikat felmerevítik, szárnyaikat kifordítják, torokzacskójukat felfújják. Ez a tevékenységet nevezik dürgésnek. A tojó a földön kisebb mélyedést váj, és azt fűvel béleli ki. Egy fészekalja 2-3 szürkészöld, barna foltos tojásból áll. A költési idő 20-28 nap. A csibék fészekhagyók, néhány óra elteltével követik a tojót, majd 6-8 hetesen válnak röpképessé. Mivel csak egyszer költenek évente és kevés tojásuk van, ezért a túzok reprodukciós képessége nagyon gyenge.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.