Tartálykocsi

A tartálykocsi különböző, jellemzően folyékony anyagok szállítására kifejlesztett jármű. Ezek a gépek a vonatkozó anyagokat a közutakon juttatják el a rendeltetési helyükre.

A tartálykocsi az elsősorban folyékony anyagok szállítására specializált járművek és pótkocsik egyik típusa. A különféle tartálykocsikat széles körben használják a mezőgazdaságban is, hiszen sokféle folyékony halmazállapotú anyag közúti szállítására alkalmasak, mint például a folyékony (mű)trágyák, a víz, a szerves hígtrágya, a gázolaj és más hasonló anyagok, de a gabonafélék és az egyéb magok is ide tartoznak.

Léteznek teljes értékű pótkocsi és félpótkocsi kiépítettségű tartálykocsik. A tartályok térfogata igen széles skálán mozog: a néhány köbmétertől akár a tíz-tizenöt köbmétert is meghaladó befogadó kapacitásig jóformán mindenféle modell megtalálható. Az anyagukat és korrozióálló bevonatukat tekintve a horganyzott, festett és saválló anyagból készült modellek a leginkább elterjedtek. A tartálykocsit a szippantós kocsitól az különbözteti meg, hogy önállóan nem képes sem feltölteni magát, sem kiüríteni a rakományát.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.