Kombájn

A kombájn a szántóföldi növények betakarítására, illetve a cséplés és a válogatás elvégzésére alkotott mezőgép. Az egyes növények betakarítására különféle vágófejek vannak.

A kombájn az egyik legjelentősebb, gazdaságilag legfontosabb munkaerő-megtakarító találmány, amelynek komoly hatása volt arra, hogy a modern korban az országok népességének mekkora hányadának kell a mezőgazdasággal foglalkoznia. A kombájn, eredeti nevén combine harvester (kombinált arató-cséplő gép) egy sokoldalú gép, amelyet különféle haszonnövények hatékony betakarítására terveztek. Az elnevezés abból ered, hogy a gép négy különálló betakarítási műveletet - aratás, cséplés, gyűjtés és szeletelés - egyetlen folyamatban egyesít. A kombájnnal betakarítható növények közül búza, rizs, zab, rozs, árpa, kukorica (kukorica), cirok, szójabab, len (lenmag), napraforgó és repce a legfontosabbak. A leválasztott, a táblán heverő szalma tartalmazza a termés szárát és a megmaradt leveleit, amelyekben korlátozott mennyiségű tápanyag maradt: a szalmát ezután felaprítják, szétterítik a táblán, és visszaszántják, vagy bálázzák almozáshoz és korlátozott takarmányozáshoz. az állatállomány számára.

A kombájnok cserélhető adapterekkel vannak felszerelve, amelyeket a különféle szántóföldi növények minél hatékonyabb betakarításához terveztek. Vannak olyan adapterek, amelyek kifejezetten egy növény betakarítására alkalmasak, de vannak multifunkciós megoldások is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.