2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Hígtrágya kijuttató gép

A folyékony halmazállapotú szerves trágya (hígtrágya) az alom nélküli technológiák alkalmazása során keletkezik. Ennek kijuttatására valók az úgynevezett hígtrágyaszóró gépek.

A hígtrágyaszórók, ellentétben a szilárd, szerves trágyát a földekre kijuttató gépekkel, valójában egyfajta tartálykocsik, a folyadék halmazállapotú szervesanyag kijuttatására alkalmas szórófejjel. Hígtrágyának a folyékony halmazállapotú szerves trágyát nevezik, ami az alom nélküli,

ún. hígtrágyás technológiák alkalmazása során keletkezik. Ezt a fajta tartási technológiát egyaránt alkalmazzák a nagyüzemi szarvasmarha és sertéstartás esetében. A folyékony szerves trágyatípus szántóföldre való kijuttatásának több eltérő módja ismert, a legelterjedtebb megoldások a következők: a hígtrágya felszínre öntözése erre a célra tervezett tartálykocsiból, vagy a talajfelszín alá adagolás, vagyis az injektálás.

A hígtrágyát szántóföldre kijuttató gép legfontosabb ismérvei a következők: a tartálykocsinak minél nagyobb befogadóképességűnek, kapacitásúnak kell lennie, a feltöltésnek lehetőleg zárt rendszerben kell megtörténnie, az akár eltérő összetételű folyadékot egyenletes eloszlásban kell kijuttatnia a talaj felszínére, valamint a kijuttatott mennyiségnek megfelelően szabályozható kell lennie. A hagyományosabb kivitelű, talajfelszínt célzó hígtrágyaszórók mellett léteznek olyan kivitelű tartálykocsik is, ahol a híg trágyalé közvetlenül a talajfelszín alá kerül bejuttatásra megfelelő injektáló adapter segítségével. Magyarországon a hígtrágya kijuttatásnak kevésbé van hagyománya, mint a szilárd, szerves trágyát terítő technológiának.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!