2023. szeptember 29. péntek Mihály

Fekete nyár

A fekete nyár a leggyorsabb növekedésű, legtöbb fatömeget adó őshonos nyárfajunk. Régen fontos épület és bútorfa is volt, utána viszont kiszorították a nemes nyárak.

A fekete nyár előfordulása és elterjedése

A folyószabályozások nagyrészt a fekete nyár termőhelyét érintették, ami miatt a fajt ma a kipusztulás fenyegeti! Magyarország síkvidékein, a nagy folyók mentén foltokban fordul elő. Tipikus síkvidéki faj, melegigényes is. Az árterek nedves, de jól szellőző talaján él, a pangóvizet nem bírja és fényigényes. Nagytermetű fa, nagyjából 30 méter magas. Szabad állásban törzse zömök gyakran dudoros, koronája gyakran széles, tojásdad. De képes keskeny koronájú, úgynevezett jegenye alakú növekedési formát is kialakítani.

A fekete nyár gyógyhatásai

Gyógyászati szempontból a fekete nyárfa rügye értékes, amit akkor kell gyűjteni, amikor elkezd ébredezni a természet. Emellett a kérge is hatásos. A lázat csillapítja, fokozza az izzadást, ami különösen megfázásos betegségeknél előnyös. Az izmok gyulladásos megbetegedésénél is alkalmazható. Teája fertőtleníti a húgyutat, tehát fertőzésekre jó hatású. Mindezen kívül túlságosan erős lábizzadás, illetve bőrgombásodás esetén is kiváló hatású. 

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!