2023. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Fehér libatop

A fehér libatop egy disznóparéjfélék családjába tartozó gyomnövény, ami kapásokban, tarlókon, utak mentén, parlagokon, szemétdombok környékén mindenütt nagy tömegben megtalálható.

A fehér libatop jellemzői A disznóparéjfélék családjába tartozó növény a hazai kertek, szántóföldek egyik leggyakoribb gyomnövénye. A fehér libatop karógyökere erős oldalgyökérzetű, szára dúsan elágazó, tompa élekkel barázdált (zöld–fehér csíkos). Levelei többnyire hosszú nyelűek, épszélűek vagy alig karéjosak, rendkívül változó alakúak, de többnyire lándzsás-tojásdadok vagy rombosak. Színükön és fonákukon fehér szőrösek. A virágnak 5 fehér szegélyű, zöld lepellevele van, melyek összehajlanak, és csak virágzás idején nyílnak szét. Termése fényes, barna színű, sima egymagvú tok, virágzata pedig gomolyos füzéres fürt. A fehér libatop virágzása júniustól októberig tart.

A fehér libatop felhasználása

Bár a fehér libatop rendszeresen irtott gyomnövény, a fehér libatop ennek ellenére még ehető is: magas kalcium-, vas- és fehérjetartalmával a spenóthoz hasonlóan felhasználható levélzöldségféle lehet. Salátának és levesnek lehet felhasználni, azt viszont szem előtt kell tartani, hogy kissé hosszabb főzési időt igényel, mint a spenót. Nagyon fontos, hogy az oxálsav főzés közben részben ugyan lebomlik, de vesekő, köszvény, hiperacidózis esetén nem javasolt a fogyasztása! A túlműtrágyázott talajokban növő libatop leveleiben nitrátokat halmoz fel.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!