Átrakókocsi

Az átrakókocsi a betakarítási munkák meggyorsítására szolgáló gép. A már learatott termény gyors átmozgatásával lehetővé teszi, hogy a kombájn minél kevesebb időt töltsön állással.

A modern mezőgazdaságban egyre nagyobb szerepet játszanak a korszerű átrakó eszközök, amelyekkel a betakarító gépek és a szállító járművek közötti terménymozgatás meggyorsítására szolgálnak. Ezáltal a betakarító gépek állásidejét csökkenti az átrakó kocsi, amibe menet közben is át lehet tölteni a kombájn magtartályának tartalmát.

A hatékony aratás egyik kulcsa a menet közben történő ürítés, amihez a rutinos gépkezelőkön túl olyan szállítóeszköz szükséges, amelyik biztonságosan tudja tartani az állandó sebességet és távolságot a kombájn mellett, valamint olyan tartálytérfogattal rendelkezik, amelyik illeszkedik a betakarítógépéhez: ez ideális esetben a kombájn magtartály-térfogatának a háromszorosa. Az átrakók akkor is hasznosak, ha betakarításkor a földek fel vannak ázva, mert ezekre ilyenkor közúti közlekedésre készült pótkocsikkal, tehergépkocsikkal szinte lehetetlen rámenni. Ahol ilyen körülmények között mégis sikerült a vontatónak a közútig eljuttatnia a terményt, ott szinte elművelhetetlen keréknyomok keletkeztek a szántóföldön, nem beszélve a kerekek talajszerkezetre gyakorolt károsító hatásáról.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.