Áder János: egyre több termőterület tűnik el a helytelen gazdálkodás miatt

Áder János: egyre több termőterület tűnik el a helytelen gazdálkodás miatt

MTI
A fenntarthatóság az, amikor csak annyit veszünk el a természettől, amit az pótolni tud, vagy úgy élünk, hogy a jövő generációk szükségleteinek kielégítésére is legyen elegendő erőforrás - mondta Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke kedden, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Áder János a Hungexpo területén szerdán kezdődő Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó és Élményprogram rendezvénnyel kapcsolatban elmondta: két éve rendezték meg az első expót, mert rájöttek, hogy "nem szabad csak a vízről és csak a klímaválságról beszélni", mert ennél több részből álló problémahalmazról van szó, például a biodiverzitás megszűnéséről, a talaj kimerüléséről, az elsivatagosodásról és az aszályokról. Az idei kiállítás három lábon áll: az első, egy klasszikus kiállítás 140 magyar cég részvételével, amelyek különböző problémákra keresik a megoldásokat, a második a Your Planet című kiállítás, ahol megmutatják, mi az a problémahalmaz, ami körülvesz mindenkit, a harmadik pedig a Heroes of the future, amely a fiataloknak szól és videójáték, élményszínház, kalandpark és szabadulószoba keveréke, ahol színészekkel, forgatókönyv alapján tudnak végig menni egy pályán és szembesülhetnek a jövőjüket érintő legfontosabb kérdésekkel.

A volt köztársasági elnök kiemelte, hogy a kiállítás fő témája a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, ezek mellett a víz- és szennyvízkezelés, az energetika, az energiahatékonyság, az okosvárosok, a hulladékgazdálkodás és a körforgásos gazdaság is komoly szerepet kap. Áder János a mezőgazdaság kapcsán megjegyezte: nagy probléma az egész világon, hogy kizsigerelik a termőföldet, és a helytelen gazdálkodás miatt egyre több termőterület vész el víz- és szélerózió formájában. Mint elmondta, azzal a gazdálkodási móddal, amit ma a gazdák folytatnak, a talaj felső 20-25 centiméteres része egy idő után "szinte homokozó" lesz, nem lesz vízvisszatartó képessége, alatta pedig egy nagyon kemény réteg, az "eketalp" jön létre. Rámutatott, hogy ezen változtatni a géppark lecserélésével lehetne, amihez komoly források kellenének, ezért a gépek átalakítása lehet egy reális cél.

Megemlítette, hogy egy centiméter humusz képződése 300-500 évig tart, ennek pótlása igen hosszú idő, de a talajminőség is probléma az intenzív gazdálkodás, az egyre kevesebb szerves trágya és a növekvő műtrágya felhasználás miatt. A megoldás az organikus úton való tápanyagpótlás, amit az expón több kiállító is bemutat, hogyan lehet a szokásos biológiai időnél gyorsabban, nagy mennyiségben talajminőséget javító készítményeket előállítani. Áder János a körforgásos gazdaság témájához kapcsolódva kijelentette, hogy az elmúlt évtizedekben kialakult "dobd el kultúra" - vagyis kitermelik, rövid ideig használják, majd kidobják -, nem tartható fenn, át kell térni a használt termékek jelentős újrahasznosítására. Jó példaként említette, hogy a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU) rendszerében január elsejétől újra visszaváltható lesz mindenféle üvegpalack, illetve a PET-palackok és az alumíniumdobozok is, hiszen ezek újrahasznosítva, jelentős százalékban visszakerülnek a gazdaságba, és így kevesebb energia felhasználásával készülnek csak új palackok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?