Újabb tanösvény hívja fel a figyelmet a magyar természeti értékekre

Újabb tanösvény hívja fel a figyelmet a magyar természeti értékekre

agrarszektor.hu
Elkészült és 2023. agusztus 23-án átadásra került a Nhood Services Hungary Kft. kezelésében álló, a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ szomszédságában létrehozott Teknős Tanösvény, amely a helyi különleges ökoszisztémájú tőzeglápot mutatja be a természetkedvelők számára. A tanösvény az átadás napjától várja az érdeklődőket. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Dunakeszi Teknős Tanösvény koncepciója a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által javasolt tanulmány alapján került kidolgozásra - olvasható az Nhood Services Hungary Kft. közleményében. A megvalósítás során a tőzegláp 900 méteres nyomvonalán hét fő állomás került kialakításra. Ezek többek között a lápjáró, a talajkamra, a madárfészek, a kilátó és a teknős napozó. Odafigyelve a gazdag ökoszintémájú terület természeti értékeinek megőrzésére, kényelmes pallósoron vezetik végig a természetkedvelő látogatókat, akik így valós élményeken keresztül ismerhetik meg a helyi állat- és növényvilágot. 

A lápos részeken, nádasokban és két rejtett, állandó tavacska mentén futó tanösvény 4 hónap alatt készült el. A pallósoron négy ismeretterjesztő pavilon is található, amelyből kettő kilátóként is funkcionál. Az építkezés során kizárólag vegyszer- és oldószermentes anyagokat használtak és a nyomvonal létrehozásához egyetlen fát sem vágtak ki. Az épületek és a híd kék színe a természetben legritkábban fellelhető kék pigmentre utal, egyszerre rejtő és jelző szín is. A projekt zászlóshajó állatának egy teknősfajt - az Emys orbicularis-t - választották. A tanösvény a Dunakeszi Auchan Kereskedelmi Központ parkolójából lesz megközelíthető.

A természet- és környezetvédelem egyik legfontosabb területe az ismeretterjesztés, amelynek érdekében az utóbbi években a különféle tanösvények, egyedi helyszíneken kialakított információs központok is létesültek Magyarországon. Ilyen tanösvények létesítését az Agrárminisztérium is több alkalommal támogatta azzal a céllal, hogy a nagyközönség, köztük különösen a gyerekek számára megismerhetővé tegye a hazánkban fellelhető egyedi ökoszisztémákat és védett, őshonos fajokat. Mára a tanösvény-hálózat Magyarországon csaknem 200 egyedi útvonalat jelent, amelyek összesen több mint ezer kilométert tesznek ki. A szóban forgó túraútvonalak majdnem mindegyike védett természeti területen vezet keresztül. A tanösvényeket bejárva az érdeklődők megismerheti például a sziklagyepek növény- és állatvilágának életét, a szikes pusztákat, a tavakat, az ártéri területeket, a mocsarak madár- és növényvilágát, a bazaltorgonákat és a dolomitokat is.

Címlapkép forrása: Nhood Services Hungary Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?