A bortól is elvárjuk, hogy fenntartható legyen

A bortól is elvárjuk, hogy fenntartható legyen

A fenntartható borászat lesz a fő témája a hamarosan megrendezendő Tokaj Wine Congress nemzetközi szakmai eseménynek, amelynek szervezésekor fontos cél volt a sokszínűség, mind témák, mind pedig a meghívottak tekintetében. A kongresszus a bort és a fenntarthatóságot, illetve a klímaváltozás gazdasági hatásait állítja fókuszába, amely egyre inkább központi témává válik a szakmában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntarthatóság lesz a központi témája a Tokaj-Hegyalja Egyetem (THE) november 13. és 16. között megrendezendő első nemzetközi borkongresszusának, mivel a kérdés egyre nagyobb hangsúllyal van jelen a szőlészet-borászat területén is. A hiánypótló szakmai fórum célja, hogy oktatók, kutatók, borászok, a borpiac szereplői, marketing- és turisztikai szakemberek a tanulókkal, hallgatókkal közösen vitassák meg a borágazat jövőjét, a borkulturális örökségek megőrzésének mikéntjét. A kongresszus jó alkalom arra, hogy a hazai szakma mellett a szélesebb közönség is megismerhesse a legnevesebb külföldi professzorok, szaktekintélyek véleményét.

Nemzetközi rendezvény

Az alig egyéves Tokaj-Hegyalja Egyetem Sárospatak központtal, hét helyszínen rendezi meg a nemzetközi szakmai eseményt, amelyre 108 neves előadó érkezik 15 országból. A tematikus szekciókban egyebek mellett szó lesz az éghajlatváltozás hatásaira adott szőlészeti és borászati válaszokról, a szőlőtermesztés legújabb vívmányairól, a borágazat legfontosabb gazdasági kihívásairól, és bemutatják a borturizmus legújabb trendjeit is.

Az előadások mellett workshopokat is tartanak interaktív formában, amelyeken kisebb csoportokban lehet megvitatni a szóbeli és poszterelőadások során felmerült kérdéseket. A témák között szerepel az organikus és biodinamikus gazdálkodás Tokajban, a furmintklónok sikerei, illetve a szőlészek felkészítése a klímaváltozásra.

Egyre inkább elvárás

A fenntarthatóság, mint a kongresszus fő témája nem véletlen választás, hiszen a szőlész-borász szakmában is egy kiemelt kérdéssé vált ez a terület.

Az ökológiai szőlőtermesztésben már évtizedekkel ezelőtt komoly folyamatok indultak el, melyek az utóbbi időben dinamikusan terjednek Magyarországon is. A borászatban pedig egyértelműen világtendencia a fenntarthatóságra törekvés

- mondta el az Agrárszektornak Dr. Molnár Péter, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, egyetemi docens. Hozzátette: mindez fogyasztói oldalról is egyre komolyabb elvárásként jelentkezik.

Ennek érdekében a borászok sokkal tudatosabbak a borkészítés, a borok csomagolása, szállítása terén, és felértékelődik a regionalitás szerepe is. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb borászati segéd- és csomagolóanyagot közelről, minél rövidebb szállítási útvonalakkal szerzik be a piaci igényekre reagáló borászatok. A környezeti kihívásokhoz, elsősorban a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás során is kiemelten fontos tényező a fenntarthatóság.

Versenyképességi kérdés

A szakember szerint éppen ezért a borászok érhető igényére reagál a kongresszus tematikája is.

A témák közül azért emeltük ki a fenntarthatóságot, mert azt gondoljuk, hogy minden egyes szakmai területén komoly igény mutatkozik az információk átadására. Ezért akartunk egy olyan fórumot teremteni, ahol a kutatás, az oktatás és a gyakorló szakma képviselői együtt, egy közös esemény során tudják tisztázni az ezzel kapcsolatos kérdéseket. A rendezvény keretében egyúttal komoly előadók fognak megjelenni Tokaj-Hegyalján és beszámolnak a kutatási eredményeikről is.

Dr. Molnár Péter szerint a fenntarthatóságra törekvés nem csupán környezetvédelmi kérdés ma már, hanem részben piaci versenyként is felfogható.

A piacon a bioborok térnyerése teljesen egyértelmű. Tény, hogy ma még nem minden piac reagál egyértelműen nagy igénnyel a bioborokra, de már vannak nagyon tudatos országok, ahol kiemelt igényként jelentkezik a fenntarthatóság a borászatban is. Ezen a téren kiemelném Németországot, a skandináv országokat, ahol már a tendereket is nagyon tudatosan, és a fenntarthatósági szempontokat messzemenőkig figyelembe véve írják ki. Magyarország jelen pillanatban az átlagmezőnyben foglal helyet, de érdemi fejlődés várható a következő években, és már most nagyon jó tendenciát látok a szőlészek és a borászok részéről

- fogalmazott a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?