Váratlan hírek érkeztek az ukrán hagymáról: erre senki sem számított

Váratlan hírek érkeztek az ukrán hagymáról: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Kelet-Európa csaknem összes országában csökkentek a hagymaárak az előző héten, de valószínű, hogy ez csak egy átmeneti jelenség. Ebből adódóan Ukrajnában is váratlanul esni kezdett a vöröshagyma ára, és Lengyelországban is hasonló történt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az EastFruit elemzői szerint a héten sokak számára váratlanul csökken a hagyma ára Kelet-Európa több országában, főleg Ukrajnában, ahol mintegy 10%-os áresés következett be a jó minőségű hagymák esetében, és még ennél is jelentősebben mérséklődtek a minőségi problémákkal küzdő tételek árai. A hagymaárakra nehezedő nyomás Moldáviában is érezhető volt, de ott egyelőre nem történt jelentős változás - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Lengyelországban február közepén csökkent először az idei évben a hagyma ára, körülbelül 4-6%-kal, de Kelet Európa országai közül még így is a lengyeleknél legmagasabb az átlagár, Ukrajnában pedig a legalacsonyabb.

Mi vezetett a hagymaára csökkenéséhez Lengyelországban? A piaci szereplők szerint az országba továbbra is érkezik hagyma a közép-ázsiai piacokról, elsősorban Üzbegisztánból, ahol a szállítási költségek részleges kompenzálásával ösztönzik a hagymaexportot. A másik ok az Ukrajnából más uniós országok piacaira irányuló hagymaszállítások növekedése. Egy évvel korábban Ukrajna az EU egyik fő hagyma-felvásárlója volt, mostanra viszont az egyik fő beszállítóvá vált.

Lehetséges azonban, hogy a kelet-európai hagymaárak csökkenése csak átmeneti, mivel Ukrajnában, Lengyelországban, sőt Hollandiában is gondok vannak a hagyma minőségével. Ezért a termékeiket rossz tárolhatóságuk miatt eladni kényszerülő gazdák most csökkentik az árakat, hirtelen került nagy mennyiségű áru a piacra. Ahogy azonban a jó minőségű hagyma raktárakban lévő készletei csökkennek, a hagymaárak ismét emelkedni fognak. Ezt egy tényező akadályozhatja meg, mégpedig az, hogy Közép-Ázsiában egy hónap múlva kezdődik a betakarítás, és az előzetes becslések szerint a termés mennyisége ismét rekordközeli lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?