Levegőhöz jutnak a tojástermelők idén?

Levegőhöz jutnak a tojástermelők idén?

A zuhanó takarmány- és a normalizálódó energiaárak miatt 2023 a megnyugvás éve volt a hazai tojáságazatban, amelynek előnyei idén is érezhetőek lesznek a szektorban. Az összkép tehát kedvező, de korántsem felhőtlen: a legfontosabb költségelemek csökkenése mellett egyre komolyabb béremelési igény mutatkozik az ágazatban, jelentősen nőttek a beruházási költségek, és a tojástermelőket különösen sújtja az EPR-díj. Mindezek mellett állandó készültséget igényel a madárinfluenza elleni védekezés, és az import árletörő hatása sem kedvez a termelőknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-as év némileg megnyugvást jelentett a tojástermelők számára, hiszen a takarmányárak csökkenése eredményezett egy komoly mérséklődést a költségszintet illetően, ráadásul az év előrehaladtával az energiaárak is bíztatóbban alakultak – mondta el az Agrárszektornak Pákozd Gergely. A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnöke hozzátette:

ahogy szépen lassan jöttek ki a 2024-re szóló ajánlatok, mindenki látta, hogy jelentősen csökkenni fog idén az energiaköltség is. Azok a szereplők, akik olyan méretgazdaságot értek már el, hogy tőzsdei áron szerződhettek, még hamarabb megkapták ezt az előnyt.

Jókor kellett venni

Az alelnök szerint ráadásul összességében is kiszámíthatóbb lett a környezet a tojástermelők szempontjából, nem adódott olyan nem várt sokk, ami tovább nehezítette volna a termelést. Tény ugyanakkor, hogy sok szereplő olyan készletezési stratégiát választott, ami sajnos a drága, 2022-es gabonára, illetve takarmány-alapanyagokra épített. Ennek oka, hogy egy éve még senki sem tudta, hogy milyen mennyiségben és milyen áron állnak rendelkezésre az alapanyagok.

Most azt látjuk, hogy ezek a készletek már futnak ki. Megfigyelhető egy ellentét a piacon, azok, akik nem készleteztek be annyira a drága takarmányból, és emiatt hamarabb el tudták kezdeni használni az olcsóbb takarmányt, érdemi előnyre tettek szert azokkal szemben, akik komolyan készleteztek, mert az ellátásbiztonságot helyezték előtérbe. Utóbbiak sokáig bennragadtak a drágább készleteikkel. Ilyen szempontból kettészakadt a piac. Hasonló történt az energiaáraknál is: azokat, akik egy éves szerződésben voltak, év végéig nyomta a magas energiaköltség, akik tőzsdei áron szerződtek, hamarabb érezhették azt, hogy csökkennek a termelési költségek.

Sok múlott a szerencsén is

Fontos leszögezni, hogy mind a takarmány készletezése, mind pedig az energiabeszerzés legitim stratégiákon múlott. A kiszámíthatatlannak tűnő helyzetben 2022 végén stratégiailag megfontolt döntésnek tűnhetett a takarmány biztosítása magasabb árakon is, ahogy sok szereplő kénytelen volt szembenézni az akkori energiaszerződések áraival is.

Pákozd Gergely szerint azzal, hogy a komoly költségtényezők árának normalizálódásával visszatért az ágazat a kiszámíthatóbb környezetbe, már nem a szerencsén, hanem a jó üzletpolitikán és a hatékony termelésen múlik a siker.

Bérnyomás és piaci zavarok

Fontos tényező még a bérnövekedés, amely mindenképpen jelentősen érintette az ágazatot. Ennek egy része már lezajlott 2023-ban, de látható, hogy idén is szükség van béremelésre. A tojáságazatban is jellemzően alacsonyabbak a bérek, a szektorban dolgozókat az infláció súlyosan érintette, a náluk jellemző bérkategóriákban a különösen nagyot dráguló élelmiszerek, illetve alapvető termékek súlya jelentős a fogyasztói kosárban.

Jelentős hatást gyakorolt még a kormányzati beavatkozás is az ágazatra, hiszen az árstopok kivezetése után a bruttó beszerzési áron történő értékesítési kötelezettség némileg átrendezte a piacot.  

Ez közvetlenül nem érintette a termelői árakat, hiszen alapvetően a kiskereskedelmi árat szabályozta, de mondhatjuk úgy, hogy nyílt lapos pókerjátszmává tette az ágazatot, hiszen innentől kezdve mindenki látja, hogy ki mennyiért adja a tojást.

Ennek eredményeképp kettészakadt a piac, az áruházláncok által főleg a karácsonyi szezonban igényelt mennyiségeket nehéz volt kielégíteni, míg az egyéb kiskereskedelmi csatornákon, így a piacokon, vagy csak tojásforgalmazással foglalkozó szereplőknél visszaesést láttunk a forgalomban.

Sokba kerül a járványvédelem

Látható az is, hogy a kártérítési feltételek is folyamatosan szigorodnak, egyre inkább általánossá válik, hogy nem térül meg az állomány kivágása esetén a teljes kár, hanem csak egy része, mivel a teljes baromfiágazatban olyan mennyiségű állomány lett érintett, hogy ez nagyon kifeszíti a kártalanítás költségvetését.

Durván megugrott az import

A jelenlegi helyzetet alapvetően befolyásolja az is, hogy az ukrajnai import nagy ütemben nőtt, többszörösére emelkedett az elmúlt években, amely lenyomja az árakat. A lengyelországi árak szintén alacsonyabbak a magyarországi áraknál, tehát ha egy szereplő a költséghatékonyságot helyezi előtérbe, akkor mindenképpen jobb áron tud Lengyelországban teljes vásárolni.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy bár a termelés legfontosabb költségelemei – így a takarmány és az energia – olcsóbb lett, más tételek érdemben drágultak. A beruházási költségek az elmúlt 3-4 évben nagymértékben nőttek, többszörösére emelkedtek a javítási, karbantartási kiadások, a berendezések újrabeszerzési árai.

Jön az EPR-számla

Pákozd Gergely szerint kiemelkedő nehézséget jelent az ágazatnak az EPR, vagyis a kiterjesztett gyártói felelősség szabályozásából fakadó kiadás, amely tavaly már életbe lépett, és ezután már 2023-ban fizetni is kellett. Nemrég zajlott a negyedik negyedév bevallása, és hamarosan ezzel kapcsolatosan érkeznek a számlák, illetve a díjmeghatározások.

Mindez azért is okoz különleges nehézséget a tojáságazatban, mert a tojás a csomagoláshoz mérten kis értéket képvisel, ráadásul éppen a tojástálca jellemzően eleve újrahasznosított papírból készül. Az alelnök szerint ezért is fontos lenne bizonyos termékek esetében költségcsökkentő tényezőket alkalmazni – más országok gyakorlatához hasonlóan.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?