Nagyon megugorhat a cukor ára: erre jobb lesz felkészülni

Nagyon megugorhat a cukor ára: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
India várhatóan leállítja a cukorexportot a 2023-24-es szezonban a termelés csökkenése miatt. Hét év óta ez az első alkalom, hogy az ország ilyen lépésre kényszerül. A fő problémát a csapadékhiány okozta, aminek köszönhetően visszaesett a cukornádtermesztés volumene.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A globális cukorpiac egyik legfontosabb szereplőjének, Indiának a távolmaradása a New York-i és londoni referenciaárak emelkedéséhez vezethet. Ezeken a piacokon már most is többéves csúcsok vannak, ez a lépés pedig tovább hajthatja a globális élelmiszer-inflációt. A szeptember 30-ig tartó szezonban az indiai malmok csak 6,1 millió tonna cukrot exportálhattak. Ez a szám jelentősen elmarad az előző szezonban eladott rekordmennyiségű 11,1 millió tonnától. A csapadékviszonyok nem csak a 2023/24-es szezon cukortermelését befolyásolják, hanem potenciálisan a következő, 2024/25-ös szezon ültetését is - írja a Reuters alapján a Portfolio

EZ IS ÉRDEKELHET

India élelmiszerügyi minisztere, Sanjeev Chopra mindez ellenére még mindig optimista a hazai kereslet kielégítését illetően. Úgy gondolja, hogy a szeptemberi jó esőzések kellőképpen növelni fogják a termelést. Az emelkedő árak kezelése érdekében pedig azt javasolta, hogy utasítsa a kormány a cukorgyárakat arra, hogy a cukorkészletek többletét a helyi piacokon adják el. A cukor világpiaci árát egyébként az El Nino is befolyásolhatja, amely a szokásosnál szárazabb időjárási viszonyokat eredményez. Ez aggodalmat kelt a vezető termelők, például India és Thaiföld termelésének csökkenésével kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?