Nagyon megugorhat a cukor ára: erre jobb lesz felkészülni

Nagyon megugorhat a cukor ára: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
India várhatóan leállítja a cukorexportot a 2023-24-es szezonban a termelés csökkenése miatt. Hét év óta ez az első alkalom, hogy az ország ilyen lépésre kényszerül. A fő problémát a csapadékhiány okozta, aminek köszönhetően visszaesett a cukornádtermesztés volumene.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A globális cukorpiac egyik legfontosabb szereplőjének, Indiának a távolmaradása a New York-i és londoni referenciaárak emelkedéséhez vezethet. Ezeken a piacokon már most is többéves csúcsok vannak, ez a lépés pedig tovább hajthatja a globális élelmiszer-inflációt. A szeptember 30-ig tartó szezonban az indiai malmok csak 6,1 millió tonna cukrot exportálhattak. Ez a szám jelentősen elmarad az előző szezonban eladott rekordmennyiségű 11,1 millió tonnától. A csapadékviszonyok nem csak a 2023/24-es szezon cukortermelését befolyásolják, hanem potenciálisan a következő, 2024/25-ös szezon ültetését is - írja a Reuters alapján a Portfolio

EZ IS ÉRDEKELHET

India élelmiszerügyi minisztere, Sanjeev Chopra mindez ellenére még mindig optimista a hazai kereslet kielégítését illetően. Úgy gondolja, hogy a szeptemberi jó esőzések kellőképpen növelni fogják a termelést. Az emelkedő árak kezelése érdekében pedig azt javasolta, hogy utasítsa a kormány a cukorgyárakat arra, hogy a cukorkészletek többletét a helyi piacokon adják el. A cukor világpiaci árát egyébként az El Nino is befolyásolhatja, amely a szokásosnál szárazabb időjárási viszonyokat eredményez. Ez aggodalmat kelt a vezető termelők, például India és Thaiföld termelésének csökkenésével kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?