Őrülten drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt az újabb áremelés

Őrülten drágulnak ezek az élelmiszerek Magyarországon: itt az újabb áremelés

agrarszektor.hu
Elképesztően megdrágultak az élelmiszerek Magyarországon, amit az is jól mutat, hogy 2022 november és december között stagnálás - az árstopolt áruk kivételével - csak kevés termékre volt jellemző, ilyen például a paprika és a sárgarépa. Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, aminek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Azonban általában is látványossá vált, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. 

A G7 42 élelmiszerből álló szubjektív fogyasztói kosarának adatai szerint decemberben nem volt nagyobb az éves infláció, mint novemberben, a drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt. Ugyanakkor azt látni, hogy tavaly november és december között, stagnálás - az árstopolt áruk kivételével - csak kevés termékre volt jellemző. A narancs és a fehérrépa ára egyetlen hónap alatt (sorrendben) 27 és 23 százalékkal esett vissza, a paprika és a sárgarépa 7-6 százalékkal lett olcsóbb.

Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, ennek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Azonban általában is látványossá vált, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. A 2,8-as UHT tejjel már csak azért sem érdemes komolyan foglalkozni, mert szinte soha nem látni a boltokban, és valószínűleg ezen a kormány új rendelete - miszerint, a kereskedők kétszer többet tartsanak az árstopolt termékekből - sem fog változtatni, a bolt ugyanis hiába adja le a kétszeres rendelést, ha nincs a gyártónál áru. 

A lap felmérése szerint az 1,5-ös UHT tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került. Emellett a 20%-os zsírtartalmú tejföl 12,%-kal került többe, de a joghurt, a túró és a 1,5%-os tej ára is 10%-kal nőtt. Mindezek miatt pedig lehetséges arra következtetni, hogy a tejtermékek drágulása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen brutális élelmiszerinflációt tapasztalunk itthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01