Nem kegyelmezett a NAV: csúnyán lebukott az élelmiszerekkel trükköző cég

Nem kegyelmezett a NAV: csúnyán lebukott az élelmiszerekkel trükköző cég

MTI
Dolgozói munkaviszonyának bejelentése helyett fiktív számlákat fogadott be egy mirelit-élelmiszereket gyártó vállalat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezt megállapító vizsgálatának eredményeként több mint 22 millió forint folyt be az államkasszába - közölte az adóhatóság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint kockázatelemzés alapján figyelt fel a NAV arra, hogy egy mirelit-élelmiszereket gyártó cég folyamatosan, nagy összegben fogadott be számlát egy alvállalkozótól, pontosan ugyanolyan termékek előállításáról, mint amit maga is készített.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAV rendszereiből jól látszott, hogy a számlakibocsátó alvállalkozónak nem volt a termékek gyártására alkalmas telephelye, és nem fizetett járulékot a nála egyszerűsített foglalkoztatottként bejelentett munkavállalók után. Az alvállalkozó ügyvezetője a papíron foglalkoztatott több száz munkavállaló közül egy személyt tudott megnevezni, a saját lányát. Hogy ne kelljen áfát fizetnie, fiktív, munkaruhák beszerzéséről kiállított bizonylatokat fogadott be olyan társaságoktól, amelyek képviselői azt állították, hogy a több millió forint értékű árut ukrán magánszemélyektől vásárolták, vastag aranyláncokért cserébe. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A mirelit-élelmiszereket gyártó cég gyárában rajtaütésszerűen megjelent adóellenőrök megállapították, hogy a céghez, illetve az alvállalkozóhoz bejelentett személyek mind a gyártó cég irányítása alatt, a cég eszközeivel és alapanyagaival, ugyanazon a gyártósoron dolgoztak. A munkavállalók nem is ismerték állítólagos foglalkoztatójukat, az alvállalkozót. A tények azt támasztották alá, hogy a valódi és egyetlen foglalkoztató maga az adózó, a gyártó cég volt - ismertette az adóhivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14