Komoly változás jöhet a magyar henteseknél: ilyen virslikkel lehetnek tele a pultok

Komoly változás jöhet a magyar henteseknél: ilyen virslikkel lehetnek tele a pultok

agrarszektor.hu
A folyamatos élelmiszer-drágulás tulajdonképpen minden terméket érint, így az ünnepi időszak nagy kedvencét, a virslit is, melynek ára átlagosan harmadával emelkedett. Ez egyúttal az olcsóbb, esetleg helyettesítő termékek felé is tolhatja a fogyasztókat. Ugyanakkor hiánytól nem kell tartani, az ünnepek alatt mindenki hozzá tud majd jutni ehhez az élelmiszerhez, és vélhetően a kereslet is jól alakul majd.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mostisch Martina, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára az Indexnek elmondta, hogy 
a teljes ágazatban érezni a nehézségek súlyát. Az olyan makrogazdasági tényezők, mint a magas infláció, az elszálló energia-és alapanyagárak, valamint a gyenge forintárfolyam hatása alól a húsipar sem tudja kivonni magát, az élelmiszergyártás energiaköltségei jelentősen megnőttek az idén. Az élősertés ára egy év alatt megduplázódott. Nemcsak a közvetlen gyártási költségek nőttek, de a magas energiaárak az alap- és csomagolóanyagok árait is magával húzta, utóbbinál pedig akár ellátási hiány is felléphet. Hozzátette, hogy a húskészítmények esetében extra energiákat emészt fel a tárolás, a szállítási költségek emelkedése pedig tovább drágítja a termékeket. Ezek a hatások pedig így a virsliknél is visszaköszönnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember elmondta továbbá, hogy a tapasztalataik szerint a fogyasztók a virslivásárlás esetében az olcsóbb és a saját márkás termékeket preferálják. A virslinél sem volt elkerülhető az áremelés, viszont nem egységes, hanem termékcsoportonként eltérő drágulás ment végbe. Mostisch Martina kifejtette, hogy átlagosan nagyjából 20-35%-ot drágultak a virslik, idén pedig többször is emelték az átadói árat a cégek ennél a termékkategóriánál. Jól érezhető az is, hogy a fogyasztók nem mondhatók márkahűnek, könnyen váltanak az Élelmiszerkönyvnek megfelelő virslikategóriából már kiszoruló, virslinek látszó húskészítményekre.

A legnagyobb favorit egyébként a műbélbe töltött pultos termékek, az ennek megfelelő „olcsó” virsli általában vákuumos kiszerelésben érhető el az önkiszolgáló polcokon. A virsliértékesítés körülbelül egynegyede a szilveszteri szezonban kerül a piacra. A termék éves forgalma nagyjából 30 ezer tonna, várhatóan ez a mennyiség az idén is el fog fogyni. Egyúttal az is látszik, hogy a piacon egyre több úgynevezett helyettesítő termék lesz, például rudacska vagy pálcika. A prémiumkategóriás bécsi és frankfurti virslik iránti kereslet gyengébb, valamint a kisebb kiszerelések iránti kereslet várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?