Most már biztos: brutálisan drága lesz ez a húsféle karácsonykor

Most már biztos: brutálisan drága lesz ez a húsféle karácsonykor

agrarszektor.hu
Országos átlagban jóval kevesebb a hal a magyarországi tavakban, mint az elmúlt években. Éppen emiatt, mire eljut a vásárlóhoz a hal, már ötven százalékkal is többet kell fizetni érte, mint tavaly.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Rendkívül gyenge évre számít a magyar halágazat legtöbb szereplője. Vannak olyan tógazdaságok, ahol már be is fejeződött a munka, ahogy olyanok is, ahol még el sem kezdték. Sajnos voltak olyan termelők is, akiknek már júliusban el kellett végezniük a tavak kényszerlehalászását - írta meg az Index. Széptölgyesen például szerdán kezdték a lehalászást, és úgy tűnik, hétfőn már be is fejezik. Fördős József, a Pannónia Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetője a TEOL.hu portálnak úgy nyilatkozott, hogy

a súlygyarapodás messze elmaradt attól, amit vártunk, darabszámra megfelelő lenne a halállomány, de sajnos az áprilisi hideg időben, majd az ezt követő forró szárazságban nem tudtak megfelelően fejlődni a halak, csak vegetáltak a tóban.

Az már most látszik, hogy országos átlagban is jóval kevesebb a hal, mint az elmúlt években. Ezzel kapcsolatban az Agrárszektor korábban megkereste a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezetet (MA-HAL), amelynek szóvivője, Lévai Ferenc elmondta, hogy az idei rendkívüli aszály, a magas takarmányárak, a halevő madarak okozta károk, valamint a támogatások hiánya miatt elkeserítő helyzetben van a tógazdasági haltermelés Magyarországon.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyengébb haltermésből kifolyólag a felvásárlók mintegy 20%-kal többet fizetnek a termelőknek, és erre még a kereskedő is ráteszi a maga hasznát. Mire a vásárlóhoz jut a hal, akár már 50%-kal is többet kell fizetni érte, mint egy évvel ezelőtt. A költségek emelkedése miatt karácsonykor akár 1800-2000 forintba is kerülhet egy kiló ponty.

Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, hogy míg a korábbi években a magyar haltermelés 18-22%-át exportálták, idén ez az arány várhatóan 10% alá fog csökkenni, hogy a hazai ellátás zavartalansága biztosítva legyen. Ez amiatt is komoly érvágás az ágazatnak, mert a jó minőségű magyar hal eléggé keresett a környező országokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?