Lassan nem éri meg leszedni a cseresznyét Lengyelországban: mi történik itt?

Lassan nem éri meg leszedni a cseresznyét Lengyelországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Elképesztően mélyen van a cseresznye ára a nagybani piacokon Lengyelországban. Van, ahol szedés után kilogrammonként 85 Ft marad a lengyel gazdák zsebében, ebből kellene megoldani a termesztést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lengyelországban a napokban fejeződik be a szezoncsúcs a domináns Summit fajta fokozatos eltűnésével. A nagybani piacokon talán most van a legmélyebben a cseresznye ára, a termelők szerint kilogrammonként 8-10 PLN (680-850 Ft/kg) közötti árszint biztosítaná a nyereséges termesztéshez szükséges árbevételt. Ehhez képest a nagybani piacokon jelenleg a 3-5 PLN/kg (260-430 Ft/kg) ársávban mozognak az eladások, ami megközelíti azt a szintet, amelynél már érdemesebb be sem takarítani a gyümölcsöt. Lengyelországban az idei szezonban a szedők jellemzően 2-2,5 PLN/kg (170-215 Ft/kg) teljesítménybért kaptak a cseresznye betakarításáért, ami azt jelenti, hogy 3 PLN/kg-os eladási ár (260 Ft/kg) esetén a gazda zsebében mindössze 1 PLN (85 Ft) marad minden kiló cseresznye után, és ebből kellene megoldania az egész termesztést lehetőleg úgy, hogy még nyereséget is realizáljon munkájáért. A kiváló minőségű cseresznyéért a nagybani piacokon jelenleg elérhető legmagasabb ár a 6-8 PLN/kg (510-680 Ft/kg) sávba esik, ami a Summit főfajta levonulását követően várhatóan kis mértékben emelkedni fog - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?