Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy üveg sör is

Bődületes drágulás jöhet: ha ez így megy tovább, luxus lehet egy üveg sör is

agrarszektor.hu
Nem sok jóval kecsegteti az inflációs nyomás a kisüzemi sörfőzdéket. A drágulás ugyanis nemcsak a sörgyártáshoz használt alapanyagokat, de a palackokat, dobozokat és hordókat, illetve a címkéket is elérte, az energiaárak elszállásáról nem is szólva. Változott a sörökre vonatkozó jövedéki adó mértéke is, ami további gondot jelenthet a kisebb főzdéknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rossz hírt kaptak a kézműves sörök kedvelői: az elszabaduló árak semmi jóval nem kecsegtetik a kisüzemi sörfőzdéket. A drágulás már nem csupán a sörgyártáshoz használt alapanyagokat, de a palackokat, címkéket, dobozokat vagy épp hordókat is érinti, az áramárak megugrása pedig további terhet ró a kisebb főzdékre, bár a többéves szerződések némi védelmet jelenthetnek számukra - írta meg a Világgazdaság a Magyar Konyha értesülései alapján.

A portál három hazai sörfőzdét kérdezett meg, a rétsági Fűtőház Sörfőzdét, a magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzdét és a békésszentandrási Szent András Sörfőzdét. A kézműves főzdék tulajdonosai és vezetői elmondták, hogy az alapanyagok ára idén 20-50%-kal megnőtt, de a tisztitó- és fertőtlenítőszerek árai is emelkedtek idén, méghozzá két lépcsőben, összesen 50%-kal. A palackok áremelkedése már 30% fölött jár, de igaz ez az egyszer használatos hordókra is. Emellett óriásit nőtt az áramköltség, három és félszeresére drágult. A szakemberek szerint a napelemek telepítése enyhíthetne az áramköltségeken, ám a kisebb főzdéknek gyakran nem áll rendelkezésükre elegendő tőke egy ilyen méretű beruházáshoz. Tovább nehezíti a kisüzemi sörfőzdék helyzetét, hogy az áremelkedések nem csupán a gyártókat, de a fogyasztókat is érintik, a prémium és kézműves sörök pedig meglehetősen hátul vannak a kiadások fontossági sorrendjében.

A jövőt illetően Hava István a Fűtőház Sörfőzde tulajdonosa, elmondta, hogy idén már 10-15% közötti emelésre kényszerültek, de nem tudják, hogy meddig lehet ezt az árszintet tartani. Hasonlóan nyilatkozott Késmárki Kata is, a Kapucinus Sörfőzdétől, aki elmondta, hogy nekik is emelniük kellett az áraikon, mivel a maláta ára idén két lépcsőben is 20-25%-kal nőtt. A szállítási költségek is elszálltak, és ez főként az import termékek árában is jelentkezik. Problémát jelent, hogy a szomszédban zajló háború miatt az ukrajnai üveggyárak nem termelnek. Bukovinszky László a békésszentandrási Szent András Sörfőzde társtulajdonosa pedig elmondta, hogy idén 20-25%-kal kellett emelniük az áraikon. A szakember hozzátette, hogy 2022. július 1-től megváltozott a jövedéki adó is, 810 forint helyett már 900 forintot kell fizetni hektoliterenként és alkoholfokonként. Ez pedig további problémákat okozhat a kisüzemi sörfőzdéknek a következő időben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?