Milliárdos veszteség a Mészáros-csoport két nagy élelmiszeripari cégénél

Milliárdos veszteség a Mészáros-csoport két nagy élelmiszeripari cégénél

agrarszektor.hu
Mintegy 15,5 millió eurós - több mint 5,5 milliárd forintnak megfelelő - veszteséget szenvedett el 2021-ben a Mészáros-csoport élelmiszeripari divíziójába tartozó, kukoricafeldolgozással foglalkozó tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. Ugyancsak jelentős, 2,2 milliárd forintos veszteséget halmozott fel tavaly a búzafeldolgozást végző, szintén Mészáros-érdekeltségű visontai Viresol Kft. is. Bár mindkét vállalat számottevően növelte árbevételét, a drasztikus költségváltozásokat - elsősorban az alapanyagárak 50 százalékos emelkedését - nem tudták kigazdálkodni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős veszteséget könyvelt el 2021-ben a Mészáros-csoport két nagy gabonaipari vállalata, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft. és a visontai Viresol Kft. A Kall kukorica-, a Viresol búzafeldolgozásra jött létre, és gyárt különböző élelmiszeripari és takarmányozási termékeket.

Mindkét cég az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában áll, amely Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozik. A Viresolban tulajdonos még a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. és a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt., a Kallban pedig az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. is. Az Opus Global élelmiszeripari divíziójába sorolt Kall évi több mint 500 ezer tonna kukorica, a Viresol 250 ezer tonna búza feldolgozására képes, de a tavalyi tényleges kapacitás-kihasználtságról nincsenek adatok.

A mérlegbeszámoló szerint a Kall Ingredients csaknem 15,5 millió eurós vesztséget ért el 2021-ben, amely több mint 5,5 milliárd forintos negatív eredménynek felel meg. Ezzel a cégnél megszakadt a 2020-ban elkezdődött trend, amikor - a megelőző időszak szintén milliárdos nagyságrendű veszteségei után - 1,3 milliárd forintos nyereséggel zárták az évet.

A tiszapüspöki vállalat tavaly 114 millióról 136 millió euróra növelte árbevételét, amelynek 47 százalékát a kukoricából előállított keményítő értékesítése tette ki. A költségek ugyanakkor 109 millióról 150 millió euróra emelkedtek, amelyben különösen az 50 százalékkal dráguló, 78 millióról 118 millió euróra növekvő anyagköltség játszott szerepet. Ennek hátterében pedig alapvetően a világpiaci terményárrobbanás állhatottt, amely az egekbe taszította a takarmánykukorica árát is.

Ugyancsak jelentős, 2,2 milliárd forint negatív adózott eredményt mutatott ki 2021-re a Viresol Kft. is, így vesztesége a megelőző évi mintegy 200 millió forintnyi mínusz tízszeresére nőtt. Hiába bővült az árbevétel 16,8 milliárdról 27 milliárd forintra, ez az egyéb kiadásokat is figyelembevéve nem tudta ellensúlyozni a 13 milliárdról csaknem 21 milliárd forintra növekvő anyagköltséget, amely több mint 50 százalékos drágulást jelentett. Az értékesítési árakat leginkább a Covid-járvány miatti különböző hatások mozgatták, miközben a költségek nem várt szintre nőttek a búzafelvásárlási árak és az energiaárak jelentősen emelkedése miatt - indokolta a változásokat mérlegbeszámolójában a Viresol. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?