Hatalmas átalakulás jöhet a magyar élelmiszeriparban: erre jobb lesz felkészülni

Hatalmas átalakulás jöhet a magyar élelmiszeriparban: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
Miután drasztikus mértékben megemelkedett az energia és a csomagolóanyagok árai, gyengült a forint és csökkent a lakosság vásárlóereje, komoly mértékű konszolidáció várható az élelmiszeriparban. Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója szerint az így előálló helyzetben a nagyobb méretű cégek sem feltétlenül érezhetik magukat biztonságban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy Ádám elmondta, hogy a költséghatékonyság érdekében, amikor jó áron megy egy termék alapanyaga, igyekeznek nagyobb mennyiséget is beszerezni belőle rögzített áron - olvasható a Világgazdaság oldalán. De ez nem mindig ennyire egyszerű, mert például amikor alapanyagokat vásároltak egy német cégtől, az az idő haladtával egyszerűen felmondta a szerződést, és közölte: ezen az áron már nem szállít tovább. És amikor ezt egy német partner képes megtenni egy aláírt szerződés ellenére, az már erős jelzés arra, hogy a világban mekkora turbulencia van - írta le a jelenlegi, kiszámíthatatlan piaci helyzetet a szakember.

Nagy Ádám szerint a mostani viszonyok között azért fontos a korábbinál erőteljesebb pénzügyi orientáció, mert a profitabilitáshoz naprakészen és abszolút pontosan kell látniuk, mi az, ami veszteséges, mi az, ami nyereséges, továbbá azt, hogy az egyes változtatásoknak milyen hatásuk van a társaság eredményére. Már csak azért is, mert már tavaly megkezdődött a csomagolóanyag-drágulás, amelyet - további óriási terheket róva a cégekre - az energiaárak drámai emelkedése követett. Az idén mindezt tetézte az ukrajnai háború okozta turbulencia, amely tovább növelte az árakat és mellette a hiányt. Jellemző, hogy például márciusban a vállalat által a földgázért fizetett összeg éppen a nyolcszorosa volt az egy évvel korábbinak.

Nagy Ádám az összes negatív hatást tekintve osztja azt az élelmiszer-termelők és -kereskedők által egyre gyakrabban felvetett aggodalmat, hogy a növekvő árak mindinkább a fogyasztás csökkenéséhez vezethetnek. Szerinte mindez már középtávon is olyan piaci konszolidációt idéz elő, amely környezetben még a legnagyobb cégek sem érezhetik magukat biztonságban, ha nem lesznek képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?