Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek az európai kajsziültetvényekről

Erre senki sem számított: váratlan hírek érkeztek az európai kajsziültetvényekről

agrarszektor.hu
Az Europeche április 27-28-án idén végre személyes jelenléttel tartotta meg a medFEL éves rendezvényt a dél-franciaországi Perpignanban (a koronavírus járvány miatt a 2020-as és 2021-es konferenciát sem tudták személyes jelenléttel megrendezni). A szakértői csoportok kerekasztal-beszélgetésein egyrészt összegezték a 2021-es évi terméssel kapcsolatos tapasztalataikat, másrészt egy korai prognózist is adtak a 2022-es szezonra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kezdjük a tavalyi évvel: 2021 egy rendkívüli év volt az európai kajszitermesztők számára, és nem csak a koronavírus miatt. A gyakorlatilag az összes jelentős termesztőkörzetet érintő, súlyos fagykárok olyan jelentős veszteségeket okoztak, hogy a teljes uniós termés 400 ezer tonna alatt maradt, amire utoljára 2003-ban, előtt pedig 1998-ban és 1995-ben volt példa. A szűkös termés relatíve magas árakat eredményezett ugyan, ám a kiskereskedelmi láncok egy része gyakran ki sem merte helyezni az árut a polcokra, annyira nem látták biztosítottnak az árualapot. A másik probléma az volt, hogy különösen Észak-Európában a hűvös nyár sem kedvezett a gyümölcs fogyasztásának. A jelentős károkat szenvedett termelőknél a terméskiesést a magas árak sem kompenzálták, ám azok, akik szerencsésen megúszták, vagy aktív védekezéssel sikeresen vészelték át a fagyokat, igen jó szezont zárhattak - írja a FruitVeb

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi várható 2022-ben?

Idén tavasszal is jelentkezett a fagy az összes nagy termelőnél, márciusban Görögországban és Olaszországban, áprilisban pedig Franciaországban és Spanyolországban. Nagy különbség viszont a tavalyi évhez képest, hogy 2022-ben csak a spanyolok szenvedtek komoly, és a görögök mérsékeltebb károkat, míg a többi termelő átlagos vagy kevésbé jelentős termésveszteséggel vészelte át ezt az időszakot. (Tavaly pont fordított volt a helyzet, a spanyoloknál volt a legkisebb a kár, míg a többi három ország mindegyikében borotváltak a tavaszi fagyok). A 2021-es 393 ezer tonna után az Europeche a 2022-es évre 515 ezer tonna körüli termést vár, ami több mint 30%-kal nagyobb, mint a tavalyi, igen alacsony volumen, viszont még mindig 8%-kal marad el a 2016-2020 közötti időszak átlagától. Ehhez az átlagos mennyiséghez viszonyítva a legjobban az olaszok jártak, náluk 11%-os bővülésre számíthatunk, így az idei évre prognosztizált 263 ezer tonnás termésükkel a teljes uniós mennyiség felét adják. 

A franciák sem szomorkodhatnak, hiszen náluk az átlagoshoz képest 8%-kal bővül a termés, 128 ezer tonnás volumennel a második legjelentősebb termelőnek számítanak majd az idén. A görögöknél 20%-os visszaeséssel számol az Europeche, itt 65 ezer tonnára becsülik az idei termést. A legnagyobb gondban Spanyolország van, a 2022-es idényre 59 ezer tonnás termést valószínűsítenek, ami több mint 50%-kal marad el a 2016-2020 közötti időszak átlagától, (ráadásul a becslésben a heves esőzésekkel sújtott Murcia régióra még viszonylag magas szám szerepel, ami tovább csökkenhet).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06