Szinte biztos: Magyarországon is drágul az élelmiszer a háború miatt

Szinte biztos: Magyarországon is drágul az élelmiszer a háború miatt

agrarszektor.hu
Egy már korábban is erőteljesen jelentkező drágulási hullámra jött a háború, amely tovább fűtheti az élelmiszerek és takarmányok áremelkedését. Ukrajna, mint a mezőgazdaság és a műtrágya-gyártás kulcsszereplője támadás alatt áll, amelynek hatásait mindannyian érezni fogjuk az élelmiszerek vásárlásakor.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már az orosz-ukrán háború előtt is számos piaci tényező hatott az élelmiszer-drágulás irányába, de Ukrajna lerohanásával ezek részben felerősödtek, részben új drágító hatások is keletkeztek. Ukrajna, mint a régió kiemelten jelentős mezőgazdasági szereplője korábban komony mennyiségben termelt és exportált szántóföldi terményeket, ahogy fontos szereplő volt a műtrágya piacán is. 

A konfliktus most veszélybe sodorja a termelést és a kivitelt is, ráadásul több egyéb tényező, így az orosz exportstop és az energiahordozók árának emelkedése is tovább erősíti a piaci zavarokat. Az eredmény várhatóan egy mindenki által érezhető, az élelmiszer-termékpályák több szegmensére is kiterjedő drágulási hullám lesz, amelyben kirívóan rosszul járhatnak az állattenyésztők. A Portfolio Podcastben a háború mezőgazdaságra és élelmiszerágazatra gyakorolt hatásait elemezték a Portfolio újságírói Orosz Márton és Braunmüller Lajos.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?