Káros lehet az élelmiszerek csomagolása? Fontos figyelmeztetés érkezett

Káros lehet az élelmiszerek csomagolása? Fontos figyelmeztetés érkezett

agrarszektor.hu
A per- és polifluorozott alkil vegyületek egyre nagyobb kihívást jelentenek az élelmiszer-biztonság és a környezetvédelem szempontjából egyaránt. A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt "szuperanyag" ugyanis súlyosan károsíthatja az egészséget - derült ki a WESSLING Tudásközpont tudományos videósorozatának legfrissebb előadásából.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az élelmiszer- és a környezetbiztonság egymást átfedő fogalmak, hiszen a körülöttünk lévő víz, levegő és talaj tisztasága, illetve szennyezettsége alapvetően befolyásolja a mezőgazdaság által előállított élelmiszerek alapanyagainak a biztonságát - mondta el Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója a vállalat Youtube-csatornáján ingyenesen elérhető webináriumán. A szakember a per- és polifluorozott vegyületek élelmiszer- és környezetbiztonsági jelentősége kapcsán kifejtette, hogy a PFAS kifejezés a szintetikus vegyszerek, mesterséges vegyületek családjára vonatkozik - írta meg a Laboratorium.hu a WESSLING Tudásközpont  legfrissebb tudományos előadása alapján. Ez a csoport több száz vegyi anyagot tartalmaz, amelyek kémiai tulajdonságai ugyan eltérőek, de abban mindenképpen hasonlítanak, hogy mindegyik szén és fluoratomokat tartalmaz.

Számos felhasználási lehetőségük miatt ezek a vegyületek az egész világon elterjedtek. Víz-, olaj-, zsír- és hőálló tulajdonságaik miatt számos termékben előfordulnak, ebbe a vegyületcsaládba tartozik például a serpenyők teflonbevonata, víztaszító tulajdonságai miatt a textilszöveteket impregnálják ezekkel a vegyületekkel, tartósan ellenálló anyagokat lehet előállítani, ezenkívül tűzoltókészülékek tölteteiben is gyakran alkalmazzák azokat. Sajnos azonban mostanra kiderült, hogy ezek a vegyületek környezeti és egészségügyi kockázatot is jelentenek: pajzsmirigy megbetegedést, koleszterinszint-növekedét, emlőrákot, májkárosítást, vesedaganatot, bélgyulladást, hererákot, illetve terhességi anomáliákat is okozhatnak.

A szakemberek korábban azért gondolták, hogy nincs káros hatásuk, mert azt feltételezték, hogy ezek az anyagok nem tudnak beleoldódni a környezet különböző rendszereibe. Egy amerikai kutatás során azonban kiderült, hogy a megvizsgált 407 minta (főleg élelmiszereket és élelmiszerekkel érintkező anyagokat vettek górcső alá) egyharmada tartalmazott fluor atomokat. Szigeti Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a környezetben található per és polifluorozott molekulák képesek átjutni bizonyos csomagolószereken, illetve magukban a csomagolószerekben található vegyületek természetesen még könnyebben juthatnak be az élelmiszerekbe.

Éppen ezért vált mára elsődlegesen fontossá ezeknek a vegyületeknek a mérése, vizsgálata. Minderre a WESSLING Hungary Kft. a folyadékkromatográfia és a tömegspektrometria összekapcsolásával egy jól alkalmazható analitikai eljárást dolgozott ki, és ennek köszönhetően ma már rutinszerűen végzi el ezeket a vizsgálatokat élelmiszerekből és csomagolószerekből egyaránt. A témával kapcsolatban Szigeti Tamás teljes előadása itt tekinthető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?